Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sydsvenska industri- och handelskammaren

Ny lista lyfter fram 100 kvinnliga kandidater till bolagsstyrelser

Sydsvenska industri- och handelskammaren har börjat snickra på en lista med 100 kompetenta kvinnor som kan bidra till att stävja snedfördelning i styrelserummen och öka den samlade styrelsekompetensen.

Ulrika Dieroff är chef för affärsservice på Sydsvenska handelskammaren.Bild: Mats Samuelsson
Idén kommer från Östsvenska handelskammaren som i en enkätundersökning tydligt visade på snedfördelning i styrelserummen. Det blev startskottet till 100-listan i Östergötland, och nu kopieras konceptet av medlemsorganisationens sydsvenska kolleger.
– Vi är hiskeligt trötta på att höra att det inte finns kvinnor på ledande befattningar, som skulle kunna vara lämpliga till bland annat styrelser och valberedningar, säger Ulrika Dieroff, chef för affärsservice på Sydsvenska handelskammaren.
Den sydsvenska listan tar fasta på kvinnor med högre befattningar bland Handelskammarens medlemsföretag, och respektive kandidat har fått en förfrågan om sin medverkan.
Bland de hittills 41 inringade kvinnorna finns exempelvis Magdalena Nour, verksamhetschef på Mine, styrelseproffset Kristina Jarring Lilja, fönstertillverkaren Inwidos marknadschef Jonna Opitz och Länsförsäkringar Skånes vd Susanne Pettersson.
Hela listan väntas bli helt klar någon gång under våren, och kommer då att läggas upp på Handelskammarens hemsida.
Gå till toppen