Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Releasekonsert gånger två för Deliberate music

Malmöbaserade skivbolaget Deliberate music bjuder in till dubbel releasekonsert för Almaz Yebio Twist ’n shout och Torbjörn Righard band. Vi kollade läget med Almaz Yebio, sångare och ett av namnen bakom bolaget, innan hon intar Palladiums scen.

Almaz Yebio Twist ’n shout med Karl-Martin Almqvist, saxar, Mattias Hjorth, kontrabas, Peter Nilsson, trummor och Almaz Yebio, sång.Bild: Christer Männikus
Berätta, vad händer på torsdag?
– Vi är två band som ger var sin releasekonsert. Vi har båda släppt nya plattor nyss och detta blir våra första Malmöspelningar.
Vilka är Almaz Yebio Twist ’n shout?
– Almaz Yebio Twist ’n shout är mitt första band som jag startade för över 20 år sedan, 1996. Vi spelade mycket då i några år, mest mina låtar men också jazzstandards som vi gjorde på vårt sätt. Sedan dess har bandet legat nere men så plockade vi upp tråden när det var dags för 20–årsjubileum och nu har vi precis släppt den här plattan.
Hur hittade ni tillbaka till varandra?
– Vi har umgåtts under alla år och känner varandra mer nu än då – det har bara inte blivit att vi har spelat ihop. Men när 20-årsjubileet närmade sig så fick vi ett infall att prova. Vi spelade några gamla låtar och kände att de fick nytt liv, då ville vi fortsätta med nytt material.
Hur har ni förändrats sedan ni spelade ihop på 90-talet?
– Vi har blivit mycket bättre på det vi gör, var och en för sig. Vi har blivit tryggare med varandra, vi vågar experimentera mer och vi vågar ha roligt på ett annat sätt nu än när vi var var yngre. Vi vågar bjuda mer på oss själva nu och jag tror att publiken har roligare idag.
Har er musik förändrats?
– Det vi vill göra har inte förändrats men musiken har kanske fått fler färger.
Vad är det ni vill göra?
– Vi vill skapa musik som är lekfull och svängig med texter som betyder något för oss. Nu på Palladium vill vi skapa ett konserttillfälle där publiken få vara med och uppleva det. Det är också det som skivbolaget vill med de produktioner som vi spelar in och ger ut.
Förra året nysatsade bolaget Deliberate Music – vad gjorde ni då?
– Vi fick känslan att det var dags att ge järnet och bestämde oss för att bli mer synliga och att släppa flera plattor samma år. Vi fick också med oss ytterligare en samarbetspartner, Torbjörn Righard, in i bolaget.
Vad bjuder ni på under kvällen?
– Vi spelar jazzmusik med mycket sväng, oväntade upptåg och en hög med värme. Namnet Twist ’n shout är en bra beskrivning av musiken. Torbjörns musik är groovy med en stor dos folkmusik, den är känslig och suggestiv på samma gång.
Vad har inspirerat dig i arbetet med albumet Notebook?
– Det som har inspirerat mig mest när jag har skrivit musiken har varit de människor som jag spelar med, glädjen över att spela tillsammans igen och de ljud som vi kan åstadkomma ihop.
Vad har du mer för spännande projekt på gång?
– Under våren ska vi i Twist ’n shout ut och spela mer och i sommar spelar vi på Ystad jazzfestival.
Fakta

Almaz Yebio

Vad: Dubbel release-konsert för Almaz Yebio Twist ’n shout aktuella med albumet Notebook och Torbjörn Righard band med albumet Leaving Elm street.

När: Torsdagen den 22/3 klockan 19.

Var: Palladium.

Aktuell: Med en releasekonsert för Almaz Yebio Twist ’n shout nya album Notebook.

Gå till toppen