Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Susanna Pettersson ny chef för Nationalmuseum

Susanna Pettersson blir ny överintendent och chef för Nationalmuseum i Stockholm. I sitt nya jobb tänker hon bland annat fokusera på tillgängligheten. – För mig personlighen är det oerhört viktigt att museet är till för alla. Utan tillgänglighetsfrågor och museipedagogik blir museet bara ett förråd, säger Pettersson till TT.

Susanna Pettersson är ny chef för Nationalmuseum.Bild: Ari Luostarinen/TT
Det blir Susanna Pettersson, tidigare bland annat chef på konstmuseet Ateneum i Helsingfors, som tar över rodret på Nationalmuseum i framtiden. Den nya överintendenten och chefen presenterades av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på en pressträff på onsdagen.
Pettersson lyfter själv fram Nationalmuseets samling som museets allra största styrka och potential.
– Den är den rikaste och mest omfattande i Norden. Ju bättre samling man har, desto fler möjligheter. Samarbetspartners letar efter sådana som har starka, intressanta och inspirerande samlingar, säger hon.
Vilka svårigheter som ligger framför henne vill hon inte kommentera men hon betonar att tillgängligheten är en av de viktigaste frågorna för henne.
– Dialogen med publiken, med besökarna, är oerhört viktig. Tillänglighetsfrågor handlar också om hur man kan använda museet som en plattform för att till exempel kunna lära sig nya språk. Där ska jag nu diskutera med mina nya kollegor vad som är på gång och redan har planerats.
Pettersson har tidigare även varit chef för Finska institutet i London, chef för Alvar Aalto-stiftelsen och för Alvar Aalto-museet samt haft olika arbetsuppgifter inom Finlands Nationalgalleri, och det är bland annat den erfarenheten som gjorde att hon fick jobbet, säger Alice Bah Kuhnke till TT:
– Hon särskiljde sig från alla andra konkurrenter om detta alldeles särskilda uppdrag. Hon har en tung akademisk bakgrund inom såväl museologi som konstvetenskap, ett brett internationellt nätverk, dokumenterad chefs- och ledarskapserfarenhet och dessutom djupa kunskaper om Nationalmuseums samlingar.
Bah Kuhnke betonar att Pettersson har höga förväntningar på sig.
– Det har jag varit tydlig med i mina samtal med henne. Att ansvara för den här miljardinvesteringen som vi har gjort i och med renoveringen och ge Nationalmuseum dess rättmätiga plats är ett stort ansvar och kräver sin kvinna.
Susanna Pettersson tar över efter tidigare överintendenten Berndt Arell, vars förordnande gick ut vid årsskiftet och som regeringen valde att inte förlänga. Arell fick en del kritik under sin tid på posten, bland annat för att ha rekryterat en vän till en chefspost på museet samt för att ha kört en sponsorbil privat efter ett kontroversiellt sponsoravtal.
TT: Kommer kritiken mot Arell att påverka även ditt ledarskap?
– Han gjorde sitt och jag gör mitt. Det är bäst att jag inte kommenterar det, det är bäst att se framåt och bygga nästkommande år tillsammans med personalen.
Susanna Petterssons förordnande sträcker sig från den 1 augusti 2018 till 31 juli 2024.
Fakta

Nationalmuseum

Nationalmuseum stängde för renovering 2013 och öppnar igen under hösten 2018. Kostnadsramen var tidigare 850 miljoner kronor, men har stigit till 1,1 miljarder inklusive säkerhetsåtgärder för 225 miljoner kronor.

"Nationalmuseum i nytt ljus" har varit renoveringens slogan.

I de upprustade lokalerna ska flera verk ur samlingarna rymmas. Nya Nationalmuseum beräknas kunna ta emot cirka 800 000 besökare per år, vilket är en fördubbling jämfört med tidigare.

Nationalmuseums tidigare chef, Berndt Arell, hamnade i blåsväder flera gånger. Bland annat fick han kritik för att han rekryterade sin vän Peppe Bergström Hesselbom till en chefspost på museet, en anställning som facket ansåg inte gick rätt till.

2015 inleddes också en förundersökning om mutbrott mot Arell sedan han kört en sponsorbil privat efter ett kontroversiellt sponsoravtal med biltillverkaren. Förundersökningen lades dock ned.

Gå till toppen