Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelseplaner utreds igen – redovisning i maj

Svedalas politiker backar – åtminstone tillfälligt – när det gäller bygget av ett nytt fängelse i kommunen. Nu ska frågan utreda noggrannare.

Kommunfullmäktige Svedala.Bild: Mats Amnell
Planerna på en en ny kriminalvårdsanstalt presenterades 2016. I januari i år offentliggjordes en lokaliseringsstudie som pekar ut nio tänkbara platser i kommunens östra delar.
Läs också Här kan fängelset i Svedala hamna
Planen var att studien på onsdagskvällen skulle godkännas av kommunfullmäktige som också hade väntats besluta att gå vidare och presentera en av de nio platserna som huvudalternativ.
Så blev det inte.
Omfattande kritik – bland annat på det offentliga möte som hölls i Folkets hus i måndags – fick politikerna i samtliga partier att göra en halv reträtt.
Läs också Politikerna valde att ligga lågt på protestmöte
Kritiken går ut på att politikerna ställt sig positiva utan att närmare utreda följderna av en etablering. Bland annat menar kritikerna att Svedala riskerar att förlora i attraktivitet som inflyttningskommun och förlora framtida skatteintäkter.
Vid onsdagen fullmäktigesammanträde yrkade kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) att låta ta fram en fördjupad analys av de aktuella områdena.
En efter en yrkade sedan företrädare för samtliga övriga partier upp i talarstolen och yrkade bifall till hennes yrkande.
Senast den 30 maj ska det redovisas hur det fördjupade utredningsarbetet ska gå till och vad som ska undersökas.
– Detta är vad vi skulle ha gjort i alla fall. Men nu sker det tidigare. Varje utredningssteg ska redovisas i kommunfullmäktige så att medborgarna ges insyn, säger Ambjörn Hardenstedt (S) som är andre vice ordförande kommunstyrelsen och fortsätter:
– Som politiker måste man göra övervägande för alla grupper. Det finns motståndare, de som inte bryr sig och de som vill ha ett fängelse. Man måste lyssna på alla. Det vi nu gör ger alla bra möjlighet att få insyn i processen.
Gå till toppen