Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: Gotlands Bryggeri får korn på det moderna

Men är Wisby Lager verkligen unik?

Spendrupsägda Gotlands Bryggeri lanserar Wisby Lager, deras "första lager" om man ska tro på deras marknadsföringsmaterial.
Tro't om du vill. Det finns folk som tror på jungfrufödsel också.
Jag ställer mig ändå frågande till lanseringen, som sker ungefär samtidigt som samma bryggeri återlanserar sin påsklager. Bland prestigeprodukterna och storsäljarna finns sedan många år Wisby Pils.
Men nyckeln till förståelsen finns i Det moderna.
"Även fast vi utvecklat olika öl i över 20 år så har vi saknat en lager i modern stil", säger bryggmästaren Joakim Eneqvist i ett pressmeddelande.
Ok. Då är jag med. Då vet vi vad vi egentligen pratar om. Detta är ett försök att åstadkomma vad som inte riktigt hände med den kortlivade Nelson Single Hop Lager. Kanske är den en bearbetning av den Gotlands Craft Lager som serverades vid Stockholm Beer & Whisky Festival i höstas?
Vad är en modern lager? En fastställd definition finns ännu inte, och det är svårt att etablera en: "modern" är ju ett relativt och flyktigt begrepp. Tills vidare är ändå de flesta överens: en modern lager får stark prägel av humlen, som kommer från Den nya världen – det vill säga USA eller Australien.
Men tänk bort pionjärbrygderna i den moderna amerikanska bryggarhistorien, idag närmast ikoniska namn som Samuel Adams Boston Lager och Brooklyn Lager. Dessa skapades under 1980- och 1990-talen i en strävan att komma tillbaka till amerikanska bryggartraditioner som dog ut under förbudstiden, "pre-prohibition" som Brooklynbryggeriet talar om. Samuel Adams lager är osedvanligt traditionell: dekoktionsmäskad, kryddad uteslutande med tysk ädelhumle, kröjsad. Brooklyns variant har humlats med den moderna amerikanska klassikern Cascade, men också med Hallertau Mittelfräu. Den liknar en amerikansk tolkning av wienerlager.
Dessa amerikanska lageröl tjusade tidigt öldrickarna med smaker som förknippades med fruktig ale, med hantverk, med det moderna. Aldrig mer skulle medvetna konsumenter dra skämt på temat amerikanska öl och "fucking close to water".
De verkligt moderna lagerölen är mindre pre-prohibition än post-hipster. De är svar på ipan och apan: visserligen kalljästa som en lager, men ändå med en tropisk prägel som kommer av den fruktiga humlen. De kan förvisso vara tunna i kroppen, i likhet med en session ipa, men smakmässigt finns det inget vattnigt över dem.
Nya Wisby Lager, med alkoholstyrka på 4,7%, hör hemma i den här traditionen, men är inte extrem. Jag skulle säga att den smakmässigt ligger mellan Brooklyn Lager och de mer aggressivt humlepräglade modernare exemplen (tänk Poppels Modern Lager). Den har en ganska djup kulör, snarare bärnstensfärgad än gyllene. Den har humlats med Monroe, som är en förhållandevis mild amerikansk humlesort. Den tillför ölet beska och inslag av både apelsin och körsbär.
Det är ett ganska gott öl, om än inte märkvärdigt. Här finns lite maltkropp att bottna i, men inte tillräckligt för att smakerna verkligen ska hålla ihop. Det spretar lite grann, och jag hade gärna haft lite av den mjuka maltighet som kännetecknar det enda öl som tyskarna själva kallar Lager och som bryggs i Franken.
Men det är gammalt. Wisby Lager är modernt i sinnet, en lager för den fått smak för ipa men inte är redo att riktigt lämna pilsnern.
Fast allra modernast? Det är den postmoderna etiketten: "Närmare vatten än så här går vi inte", och så en illustration av en surfare som smart nog håller sig på stranden.
Gå till toppen