Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Richard Åkesson: Nu har Lugi spelat av sig spöket

Slutspelstider – då är det annat än serielunk som gäller. Det är samma regler men det är laget med flest vinnarskallar som vinner.
Lugitränaren Tomas Axnér har trimmat ihop ett sådant lag – med betoning på lag.
Det är lätt att låta tanken svindla efter 28-17 i andra mötet Redbergslid. Lugi blev först av Skånelagen att ta sig till två segrar i kvartsfinalserien. Spöket Ystad kan följa med på fredagskvällen med seger mot Alingsås.
Fyra Skånelag i semifinal. Ja, varför inte? Kristianstad ska väl inte missa mot Guif mitt i all Champions League och HK Malmö är vassare än Sävehof i en serie över som bäst av fem matcher.
Det som kändes osäkert inför kvartsfinalerna var just Lugi mot ett Redbergslid som fått lovord och som passat illa i seriespelet.
Men det har varit just seriespel. Nu är det slutspel och nu får ingen skytt darra, ingen försvarsspelare stiga undan och inget direktiv från bänken bli fel.
Andra halvlek i Lisebergshallen var så nära fulländningen som det kan bli. Redbergslid är inget dåligt lag, men de hade att kämpa mot ett kollektiv som lärt sig så mycket av att få spela ute i Europa och trimmas ihop som just ett lag, en grupp som litar på varandra in i minsta detalj.
Tomas Axnér stod där i den gamla slitna Lisebergshallen efter uppvisningen och pratade om energi, om att spara några slitna spelare mot spanska Helvetia Anaitsuna på lördag innan det är all in mot Berlin första april.
Målfantomen Josip Cavar står över till förmån för Oscar Jensen som måste ha match. Alfred Jönsson kommer att stanna på banken även om det är svårt att stoppa en 20-åring som är på väg i raketfart i karriären och alltid vill vara på plan. Försvarsjätten Jakob Wickman Modigh är en annan som kommer att få en lugn lördag.
Ännu har inte Lugi tagit någon poäng i EHF-cupen men den erfarenhet som hamnat i lärdomsstaden kan bli oerhört avgörande i det här SM-slutspelet.
Europaäventyret har skickat Axnérs gäng ett stort kliv vidare. I flera år har Lugitränaren jobbat med en mental coach från Åhus vid namn Christian Nyhlén. Den här säsongen har Axnér släppt in Nyhlén i Lugigruppen – med stor framgång.
Här är det ingen som darrar. Här är det ingen som snackar om att Lugi även hade 2-0 i matcher mot Ystad förra året – och vek ner sig.
Det finns en hel del i det här Lugilaget som påminner om gänget som borde vunnit SM-finalen 2014 om Joacim Ernstssons skada inte ställt till det i Malmö arena.
Framför allt finns det en skytt igen av gammal god niometerskaliber. På senare år har Kim Ekdahl Du Rietz, Albin Tingsvall och Simon Jeppson spridit skräck liksom Eero Rinne gjorde när Lugi vann SM-guld 1980.
Nu heter skytten Hampus Henningsson och han räds ingenting, inte ens Ystad som stått i vägen både 2015 och 2017. Det spöket är borta.
Gå till toppen