Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Turnéavslutning för Anders & Måns – nu väntar långfilm och helgunderhållning

Efter premiären i Lund i oktober tar turnéresan slut för Anders & Måns på Nöjesteatern i Malmö i helgen. Efter den sista föreställningen av ”Nu har vi väl trevligt?” blir det långfilminspelning och SVT-helgunderhållning på varsitt håll för duon.

Måns Nilsson och Anders Johansson gör på fredag sin sista "Nu har vi väl trevligt?"-föreställning.Bild: Nils Bergendal
Lycka. Det är temat för den skånska humorduon Anders & Måns föreställning ”Nu har vi väl trevligt?” som hade premiär i Lund i oktober och sedan dess har turnerat runt landet. Sista datumet blir på fredag på Nöjesteatern i Malmö. Men har en föreställning om lycka gjort duon lyckligare?
– Ja, det kan man nog säga. Förutom att det är roligt att åka på turné så är det ju så att man vet att det finns vissa saker som verkligen funkar för att skapa lycka. Relationer och upplevelser. Och en turné innebär ju både och. Sen känner jag att jag har fått med mig en del saker på grund av arbetet med den här showen. Att jag inte ska jämföra mig med folk, att jag inte ska vara missunnsam och att jag ska lägga tid på rätt ställe, säger Anders "Ankan" Johansson.
Hur har föreställningen förändrats på de här fem månaderna?
– Den har blivit kortare. Vi har skurit bort det som inte funkat och vi är arga på att vi inte gjorde det tidigare. Man skaffar sig darlings som gör ont att ta bort, men när man väl gör det så blir det så mycket bättre. Så föreställningen nu är tjugo minuter kortare än premiärföreställningen. Sen utvecklas ju föreställningen hela tiden för vi improviserar ibland fram saker som funkar och då sparar vi det. Visst är det alltid kul att gå på en premiär, men alla föreställningar blir bättre med tiden, säger Anders Johansson.
Duon Anders Johansson och Måns Nilsson träffades på studentradion Radio AF i Lund i slutet av 90-talet och har sedan dess gjort mängder av produktioner för SVT och Sveriges Radio. Förutom humorföreställningen så gör de idag även podden ”Så funkar det” för Sveriges Radio P1.
Hur är det annorlunda att jobba ihop med Måns idag jämfört med för tio år sedan?
– Våra roller är nog de samma. Måns är noga med att att allt ska vara korrekt, medan jag är lite lösare i kanten. I podden så kommer exempelvis Måns med färdiga manus och vet hur det ska sitta ihop, medan jag kommer med åtta lösa bitar som väl sitter ihop ungefär.
– Men den största skillnaden idag är ju att vårt samarbete idag är en del av ett roligt liv, inte den enda delen i livet. Då jobbade vi tillsammans dygnet runt och så är det inte längre. Vilket är bra. En annan stor skillnad är ju att vi blivit vuxna. När vi var tjugo och gick på Ikea och gjorde observationen att folk alltid köper värmeljus så var det ju för att det var nytt för en. Idag är man är 43 år så har ju alla gjort den spaningen. Så världen som man kan skoja om utan att skämmas har ju blivit mindre. Därför tror jag att vi har blivit mer nördiga, säger Anders Johansson.
Så vad ska ni göra tillsammans framöver?
– Nu gör vi ju podd tills P1 tröttnar på oss. Och tröttnar P1 på oss så kommer vi att göra det själva för det är jättekul och går väldigt bra. Vi borde ha börjat med den för sex år sedan.
Vad ska ni göra på egen hand då?
– Jag ska ju spela i ”Fars lilla tös” med Eva Rydberg på Frediksdal i sommar. Det är ju premiär på midsommar så vi ska börja repa snart, säger Anders Johansson.
Men hade du inte ett annat teaterprojekt på gång också?
– Jo, men det har jag faktiskt lämnat av olika skäl. Jag ska inte berätta vad det var av respekt för andra människor, men det är superdeppigt att jag inte ska göra det. Däremot har jag fått en stor roll i en långfilm och den ska börja spelas in efter sommaren, men tyvärr kan jag inte berätta vad det är, säger Anders Johansson.
För Måns Nilssons del så svarar han via mejl att han ska regissera ”en stor humorsatsning och helgunderhållning för SVT”.
”Nu har vi väl trevligt?” sätts upp en sista gång på Nöjesteatern i Malmö fredagen den 23 mars. Kvällen innan, den 22 mars, ståuppar Anders ”Ankan” Johansson på Moriskan i Malmö med bland andra Björn Gustafsson.
Håll koll på Malmös humorscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen