Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Atlantpakten är som ett försäkringsbolag

Atlantpakten, det vill säga Nato, leds för tillfället av norrmannen Jens Stoltenberg.Bild: Virginia Mayo
Det är samma bevekelsegrunder för avskärmning oavsett det gäller ”Amerika först”, Brexit, eller min välmående ort. Samma fråga återkommer: varför ska vi satsa pengar på irländsk och spansk infrastruktur? Jo, därför att både de och vi vinner på det.
Länder med betalningsförmåga köper produkter från till exempel Sverige. Sveriges framgångsrecept är två. Dels har vi i decennier höjt levnadsstandarden för befolkningen och därmed ökat efterfrågan och kvalitetskraven. Dels har vi levt gott på handel sedan Johan August Gripenstedt på 1860-talet inledde frihandelsavtal med land efter land.
Det är exakt samma tankar som gäller i de allmänna och privata försäkringssystemen. Vi betalar lojalt en försäkringspremie för att få hjälp vid olyckliga händelser. Ofta kallas försäkringspremien skatt eller avgift och hanteras av riksdag och regering. De flesta vill gärna ha räddningstjänst och polis i närheten. Länder i Europa som varit med om krig vet vikten av lojala grannar som kommer till undsättning när deras egna försäkringsresurser är otillräckliga. Det ömsesidiga försäkringsbolaget Atlantpakten innebär att jag hjälper dig och du mig, vid behov.
Detta brukar de ädla goda människorna med fin människosyn kalla för solidaritet. Annars är ofta solidaritet något som avkrävs andra.

Rickard Nordström

Gå till toppen