Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kronprinsessan Victoria ställde nyfikna frågor om Drivkraft

Hur många platser är ni på? Hur många är deltagarna? Kan ni ta emot alla som behöver läxhjälp? Vilka är frivilliga? Hur når ni dem? Hur vill ni växa? Vad behöver ni mer av?

Nyfikenheten var stor när en frågvis kronprinsessa besökte Möllevångsskolan i Malmö. Victoria vill veta allt om hjälporganisationen Drivkraft.
Jessica Grundström berätta med stor detaljrikedom om hur Drivkraft jobbar i arbetet med högstadieelever och deras föräldrar. Elin Annwall och kronprinsessan Victoria lyssnar.Bild: Sandra Henningsson
Kronprinsessans fredag i Malmö började annars på Form Design Center och avfallsanläggningen Sysav. Men engagemanget blev särskilt stort när hon mötte Jessica Grundström, grundare av Drivkraft som bedriver läxhjälp och mentorskap på skolor i Malmö, Helsingborg och Landskrona.
Drivkraft får stöd av Kronprinsessparets stiftelse, bildad 2010 i samband med Victoria och Daniels bröllop. Stiftelsen skänker varje år fyra miljoner kronor till ungdomsprojekt som syftar till att främja god hälsa och motverka utanförskap.
– Vi ger dels monetärt stöd, dels mötesstöd, säger verksamhetschefen Elin Annwall.
Kronprinsessan välkomnades till Möllevångsskolan av rektor Andreas Katsanikos och Jessica Grundström från Drivkraft.Bild: Sandra Henningsson
På Möllevångsskolan ger Jessica Grundström och rektorn Andreas Katsanikos kronprinsessan en grundlig genomgång av Drivkrafts arbete.
– Vi har 30 elever med vid varje läxläsningstillfälle. I bland kan det bli 40, ibland bara 5-10 elever, berättar Jessica Grundström.
En drivkraft för eleverna är att de som förbättrar studieresultaten kan få sommarjobb på de fastighetsbolag som sponsrar verksamheten.
– Det är jätteviktigt. Eleverna blir mer målinriktade, säger Andreas Katsanikos.
– Vi ser en positiv effekt i de områden där vi verkar, säger Anna Haraldsen-Jensen, relationsförvaltare på Stena Fastigheter, som presenterar sig som "stolt finansiär" av Drivkraft.
Kronprinsessan fördjupar sig i flera detaljer. Hon frågar om Jessica Grundström inte använt en stor del av sin vänkrets för att få mentorer till elever och föräldrar. Hon frågar om det inte är "ganska mycket tid" mentorerna lägger ner. Och hon antar att mentorerna är duktiga att hitta på aktiviteter med elever och föräldrar.
– Men det är viktigt att ni som organisation styr upp aktiviteterna, påpekar kronprinsessan.
När hon frågar om hur Drivkraft kan förändras berättar Jessica Grundström att många skolor och kommuner vill ta del av verksamheten.
– Vi vill växa. Många vill vara med. Men det kräver fler frivilliga.
"Det är viktigt att ni som organisation styr upp aktiviteterna", påpekade kronprinsessan, som ger Drivkraft ett finansiellt stöd för hjälpverksamheten bland barn och unga.Bild: Sandra Henningsson
När kronprinsessan möter några elever i Drivkrafts nätverk träffar Sydsvenskan några nyfikna lågstadieelever i skolans vestibul.
– Är Stefan Löfven här? frågar en tjej.
– Nej. Kronprinsessan är här.
– ???
– Alltså Victoria.
– ???
– Det är Victoria, kungens dotter, som är här.
– Va! Är det sant, verkligen sant? Tumma på det!
Gå till toppen