Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nordfeldt får chansen mot Chile

En match i mängden för många, betydligt viktigare för andra och kanske den mest betydelsefulla hittills för Kristoffer Nordfeldt. Det blir han som kliver in för Robin Olsen. – Det är en smaksak, valet mellan honom och Karl-Johan Johnsson, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Kristoffer Nordfeldt under landslagsträningen inför Chile-matchen.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Givne målvaktsettan Olsen är långtidsskadad. Axelskadan bedöms inte äventyra VM-slutspelet i sommar – men med skador vet man aldrig.
Han ska hinna bli stark och i form också.
Om inte?
Ringer förbundskaptenen Andreas Isaksson och frågar om den mästerskapserfarne veteranen kan tänka sig att tillbringa minst juni i Gelendzjik och Sotji vid Svarta havet, i Nizjnij Novgorod och i Jekaterinburg borta vid Uralbergen?
Inget pekar på det just nu.
Utifrån den uttagna truppen till mötena med Chile (lördag) och Rumänien (söndag) kommer fajten att stå mellan Nordfeldt och Johnsson. Den förre gör sin åttonde landskamp och hemma i Swansea spelar han sporadiskt.
Johnsson, som kom in senare i landslaget, utvecklas stadigt i franska ligan där han står vecka ut och vecka in i Guingamp.
När Andersson avslöjade startelvan mot Chile konstaterade han att målvaktsvalet gick rätt mycket på magkänsla.
– Nordfeldt är en väldigt bra målvakt. Han har en situation i Swansea där han konkurrerar med Lukasz Fabianski och han får spela cupmatcher. Jag vill förstås att han spelar mer. Det är väldigt jämnt mellan honom och "Kalle" (Johnsson). Det är mest en smaksak att Nordfeldt står nu och "Kalle" står på tisdag, säger Andersson.
Samtidigt betonar förbundskaptenen matchernas betydelse för målvakterna, laget och för honom.
– Det är viktiga tillfällen att se dem spela hos oss. Det är en viktig match för oss att få se honom, säger han om Nordfeldt.
Andersson väljer ett A-betonat lag mot Chile, helt enkelt för att han bedömer att sydamerikanerna är ett bättre lag än Rumänien.
Noterbart är att Martin Olsson – i skadade Ludwig Augustinssons frånvaro – gör sin första landskampstart sedan VM-kvalet mot Bulgarien i oktober 2016.
Gustav Svensson vinner också duellen med Oscar Hiljemark på det centrala mittfältet och Viktor Claesson väljs framför Jimmy Durmaz till höger på mittfältet.
– I vissa positioner är det ganska jämnt mellan spelarna, där finns en konkurrenssituation. Det är ganska givet att Martin Olsson går in i laget, säger Andersson.
Förkylde Isaac Kiese Thelin avstod även fredagens träning och han är ett frågetecken.
– Han är inte jättesjuk, men inte heller frisk. Han är någonstans i gränslandet och vi tar det dag för dag, säger Janne Andersson.
Fakta

Startelvan mot Chile

Startelvan: Kristoffer Nordfeldt – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Gustav Svensson, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen.

Gå till toppen