Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andersson: "Inte nära en maxprestation"

Mycket var som det skulle, som förbundskaptenen Janne Andersson ville. Men 1–2 mot Chile gav också besked om att en hel del måste bli bättre i tid till VM-premiären mot Sydkorea i sommar. – Som helhet är det ingen maxprestation, vi touchar inte på max på något sätt, säger han efter förlusten på Friends.

Chiles Marcos Bolados gör segermålet mot Sverige på Friends arena.Bild: Jessica Gow/TT
Klockan gick mot full tid och landslaget såg ut att få oavgjort mot ett landslag rankat som nummer tio i världen. Men de tvåfaldiga sydamerikanska mästarna – som kom med sina stjärnor Alexis Sánchez och Arturo Vidal – fick sista ordet.
I sista ordinarie minuten skickade Marcos Bolados in segermålet sedan Kristoffer Nordfeldt gjort en högkvalitativ räddning på Sánchez närskott.
– De visade från första minuten att de var här för att köra rejält. De var inte här för att spela semesterfotboll. I det tekniska utförandet totalt sett över hela matchen har vi lite för många misstag. Vi tappar bollen lite för mycket och mot ett så skickligt lag mot Chile så blev det jobbigt, säger Janne Andersson.
– Ändå skapar de inte så mycket. Därför är det irriterande att vi förlorar. Det kändes jäkla onödigt att släppa in det andra målet. Målsättningen är alltid att vinna, därför är man tjurskallig efteråt.
Han är fullt på det klara med vad som måste vässas för att Sverige ska ha en rimlig chans att överleva gruppspelet i Ryssland.
– Vi fick inte till ett kombinations- och passningsspel för att fullt ut rå på ett så bra lag som Chile. Från det defensiva spelet måste vi få till ett eget spel. Annars blir det för mycket försvarsspel. Vi pratade om det i halvtid, att vi måste våga mera.
– Det här var en bra genomkörare mot ett väldigt bra lag. Det ger oss referenspunkter vad gäller tempot inför VM, säger Andersson.
Han var annars i stora drag nöjd med organisationen och det defensiva spelet. Dessutom fick han positiva individuella besked.
Kristoffer Nordfeldts åttonde landskamp var också den hittills viktigaste och han klarade sig utmärkt som långtidsskadade Robin Olsens ersättare.
Martin Olsson kan när som helst gå in och ta över för Ludwig Augustinsson.
– De är ganska lika faktiskt. Martin är en lite mer flygande, om jag kan uttrycka mig så, vänsterback medan "Ludde" är en mer spelande. Martin är väldigt bra man mot man, men det tycker jag "Ludde" också är. Två väldigt bra alternativ.
Och Andersson behöver inte vara orolig för att anfallsveteranen Ola Toivonen far illa av frosten i Toulouses kylskåp.
Minuten efter Vidals 0–1 kvitterade Toivonen. Emil Forsberg drev upp, väggspelade med Toivonen, släppte till Claesson som styrde bollen bakåt till Toivonen. En yttersida skruvade sig förbi Johnny Herrera, det var kvitterat och Toivonen firade sitt 13:e landslagsmål.
– Det är en gåta för mig att han inte spelar i Toulouse. Det är ett väldigt vackert mål vi gör, säger förbundskaptenen.
Emil Forsberg drabbades av kramp i ena vaden och Ken Sema fick en kvart i en träningslandskamp med tävlingskaraktär.
En nyttig erfarenhet för talangen från Östersund.
– Hans och Johan Larssons inhopp är jättebra investeringar inför framtiden, säger Andersson.
Den allra närmaste väntar i Craiova på tisdag kväll – och då med en helt annan svensk startelva mot Rumänien.
Christoffer Nyman är dock inte aktuell. Han har ont i en ljumske och åker i stället hem till Braunschweig för behandling.
Issac Kiese Thelin är fortsatt hängig.
– Han blir långsamt bättre. Vi hoppas att han kan vara aktuell till tisdag, säger Andersson.
Gå till toppen