Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

800 djur tagna vid tillslag i Löberöd – krokodilägare misstänks för grovt artskyddsbrott

Krokodiler, ormar, ödlor, sköldpaddor och även flera döda djur. Den synen mötte poliser och djurskyddsinspektörer vid tillslaget i Löberöd i torsdags. Djurägaren är misstänkt för grovt artskyddsbrott.
– Det här är bland det största vi har sett, säger Marcus Björklund, chef för djurskyddsenheten vid Länsstyrelsen.

Ett par krokodiler omhändertogs vid tillslaget. Just den här bilden visar krokodilen Kajsa, som polisen hittade i ett växthus hos en privatperson i Malmö år 2013.
Torsdagen den 22 mars genomförde polisen husrannsakan i en lokal mitt i Löberöd i Eslövs kommun. Nationella operativa avdelningen, NOA, ledde insatsen och gick in i byggnaden ihop med inspektörer från länsstyrelsens djurskyddsenhet och lokala poliser.
Enligt Skånska Dagbladet, som var först med att rapportera om saken, greps en man i 30-årsåldern misstänkt för grovt artskyddsbrott.
Det var ett anonymt tips som fick polisen och Länsstyrelsen att agera.
– Det kom in en anmälan om att det fanns en hel massa ödlor och ormar och krokodiler i lokalen, säger Marcus Björklund, chef för djurskyddsenheten vid länsstyrelsen i Skåne.
– Vi bedömde att det fanns anledning att inspektera både djurskydd och artskydd. Vid inspektionen hittades 800 individer.
Det fanns även döda och svaga djur i lokalen. Djuren omhändertogs direkt eftersom de ansågs utsättas för lidande.
– I det här fallet var det en kombination av lagen om artskydd och lagen om djurskydd, säger Marcus Björklund.
Fakta

Artskyddsbrott

Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen. Det kan även handla om att importera, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt internationella regler, bland annat CITES-konventionen.

CITES står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. CITES, även kallad Washingtonkonventionen, är ett internationellt avtal som reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter.

Källa: Polisen och Jordbruksverket. Läs mer.

Vilka djur fanns bland dessa 800?
– Ormar, ödlor, sköldpaddor, amfibier, möss och foderinsekter. Där fanns även ett par krokodiler.
Ägaren till djuren misstänks ha köpt och sålt utrotningshotade vilda djur som är skyddade enligt internationella regler.
– När man bedömer att det är någon som samlar på exotiska reptiler, och inte minst när det är någon som har så här många, finns det alltid anledning att tro att personen köper eller säljer. Nu får vi se vad utredningen visar, säger Marcus Björklund.
Hur ofta dyker sådana här fall upp i Skåne?
– Mellan tummen och pekfingret har vi 3-6 sådana här fall om året. Men inte i den här omfattningen. Det här är bland det största vi har sett.
Vad händer nu med de 800 omhändertagna djuren?
– Polisen har hand om det. Men det kan vara problematiskt när det handlar om vildfångade djur, säger Marcus Björklund.
– Då gäller det att få tag på någon, ofta en djurpark eller liknande, som har tid och plats för att ta emot de här djuren. Ibland tvingas man avliva dem om man inte hittar någon som kan ta emot dem.
Enligt mannens advokat förhördes djurägaren under i princip hela fredagen, därefter släpptes han, men är fortsatt misstänkt.
Gå till toppen