Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Elever på Katte – vi är stolta över er

Diskussionen om politiska bokbord väckte en sund demokratisk instinkt. Låt diskussionen fortsätta!

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Stolt över någon annan, kan man vara det?
Kanske inte. Kanske är stolthet något som passar bäst kopplat till en konkret prestation, riktad mot en själv vid de fåtaliga tillfällen då något i livet har blivit alldeles rätt.
Ändå önskar jag att föräldrarna till gymnasieeleverna på Katedralskolan känner just stolthet över sina barn den här veckan.
Kanske överreagerade de unga när de gick till skolledningen för att kräva plats för politiska bokbord på skolan. Kanske var det bara informationen som inte hade gått fram – skolan har ju inte riktigt menat att förbjuda varken propaganda eller neutral information, bara att ta ett lite tydligare grepp om inbjudningarna. Och det är ju inte så dumt. Skolans ledning måste få bestämma vem som släpps in i skolans lokaler.
Men ändå! Detta väckte en stark demokratisk instinkt hos gymnasisterna, som snabbt organiserade sig för att göra sina röster hörda.
Läs också Elevprotest mot bokbordsförbud i skolan
Det kommer att leda till fantastiska diskussioner. Var ska skolan dra gränsen? Vid redan invalda riksdags- och kommunfullmäktigepartier kanske, det skulle jag ha föreslagit om jag hade varit ansvarig. På så sätt slipper man i alla fall stollepartier och antidemokrater som lockar trettio knasröster och som delar ut maskinskrivna pamfletter med konspirationsteorier om allt från Palmemordet och Estoniakatastrofen till bisarra påståenden om religioner och kulturer.
Å andra sidan är inte politiska partier allt här i världen. Visserligen har vi haft makalöst högt valdeltagande i Sverige vid en internationell jämförelse – förra valet gick nära 86 procent av svenskarna och röstade, och ännu bättre tror jag att det blir i höst. Men idéer odlas på andra vis också, och det passar inte riktigt alla att köpa ett helt paket med åsikter och analys. Särskilt inte unga personer som gärna engagerar sig ”fläckvis” i isolerade sakfrågor.
Det kommer att krävas löpande bedömningar. Skolans personal ska fatta besluten, men i levande samråd med eleverna. Det tror jag att alla är överens om egentligen.
Så hur slutade mötet? Bra, vad det verkar. Rektor Ingalill Fritzon sägs ha hanterat det med diplomatisk elegans.
Om får jag gissa så var hon nog rätt stolt över sina unga vuxna, hon också.
Appendix. Så kom nyheten att FN:s säkerhetsråd ska sammanträda på Dag Hammarskjölds Backåkra senare i vår. Är det sant att de ska diskutera spårvägsfrågan och ombyggnaden av Bantorget eftersom de har uppfattat tonläget i frågan som grogrund för inbördeskrig?
Gå till toppen