Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han tar gärna ton med Petri Sångare

Alexander Einarsson är van vid att få människor att dansa efter hans pipa, eller för att vara korrekt sjunga efter hans anvisningar. Som körledare för fyra körer ska han hålla reda på ungefär 190 människor. – Jag tror jag kan namnen på alla, säger den nyblivne 40-åringen.

Vid flygeln hemma i Sofielund tillbringar Alexander Einarsson mycket tid med körarbetet.Bild: Sandra Henningsson
Huset på Sofielund i Malmö ser litet ut från utsidan men när man kliver in möts man av stor utbyggnad på baksidan mot trädgården.
– Vi tyckte att 66 kvadratmeter var lite litet när vi fick barn men ville ändå bo kvar så då byggde vi ut huset, förklarar han.
Nu har Alexander och hustrun Elin gott om utrymme för sig och de två barnen och han har till och med lyckats få in en flygel i ett av rummen.
– Jag sitter ofta hemma och jobbar och då är det bra att ha den.
Annars delar han sin tid mellan tjänsten som körledare i St: Petri i Malmö och som kormästare vid Göteborgs symfoniorkester.
– Jag brukar vara i Göteborg ett par dagar i veckan i snitt.
Att han skulle bli körledare var inget han tänkte på under uppväxten i Nybro. Istället hade han siktet inställt på att bli svensklärare efter gymnasiet.
– Men jag sökte till musikhögskolan och kom in på första försöket, säger han något förvånat. De flesta brukar inte komma in direkt men jag lyckades.
Musikutbildningen i Malmö följdes av några år i Köpenhamn innan han sökte sig tillbaka till Malmö och en tjänst som kyrkomusiker i Kirsebergs kyrka.
Där spelade han orgel och byggde upp kören, samt inte minst träffade sin blivande fru Elin.
– Hon sjöng i kören och jag blev intresserad av henne, konstaterar han.
– När det var dags att söka sig vidare i karriären följde hon med och ingår nu som en av 45 körmedlemmar i Petri Sångare.
– Jag har inriktat mig mer och mer på körerna eftersom det är ett så annorlunda instrument jämfört med kyrkorgeln. De är levande till skillnad från orgelpiporna, utvecklar han.
Eftersom han gillar utmaningar så sökte han tjänsten som Kormästare i Göteborg.
– Jag satt och scrollade på datorn när jag fick syn på annonsen. Då hade ansökningstiden gått ut tre dagar tidigare men jag chansade och sökte jobbet. Det tog ett halvår med olika intervjuer och annat men till sist fick jag det.
I Göteborg har han även fått bygga upp sin egen vokalensemble samtidigt som han ansvarar för kören och gillar det.
– Man ska inte sortera bort och tacka nej till olika saker så jag brukar tacka ja när något dyker upp.
Den lilla lediga tid han har går åt till barnen och att laga mat.
– Jag och Elin brukar laga mat tillsammans. Jag är bra på att laga husmanskost och brukar göra mina egna kroppkakor och stoppa isterband. Hon är bra på att trolla fram olika rätter av det som finns hemma så vi kompletterar varandra. Dessutom är det väldigt avkopplande med matlagning.
Även kroppen måste ha sitt så då brukar han gå på Friskis & Svettis.
– Jag gillar att stå mitt i gruppen och följa instruktionerna. Det är skönt att själv slippa dirigera ibland.
Har man ansvar för att få 190 sångare att sjunga rätt så kan det nog vara skönt att slippa ifrån det ibland.

Alexander Einarsson

Gör: organist och körledare för Petri Sångare och S:t Petri ungdomskör i Malmö och kormästare vid Göteborgs Symfoniorkester.
Bor: I Malmö.
Familj: Hustrun Elin som är landskapsarkitekt och två barn 4 och 6 år gamla.
Aktuell: Fyllde 40 år den 15 mars.
Övrigt: Petri Sångare har vunnit första pris i Internationella körtävlingarna i Krakow 2014 och andra pris i Grand Prix i Tours 2015.
Gå till toppen