Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmkritikern Jan Aghed är död

Jan Aghed, filmkritiker på Sydsvenskan i över 40 år och hedersdoktor på Lunds universitet, har avlidit efter en tids sjukdom.

Jan Aghed. Arkivbild.Bild: Henrik Rosenqvist
Jan Aghed föddes 1934 i Karlskrona och arbetade från 1960 till 1999 på Sydsvenskan. Även efter att han gått i pension fortsatte han skriva åt tidningen.
– Jag tycker han är den viktigaste svenska filmkritikern någonsin. Därför att han hade en enorm lärdom och en kärlek till mediet som var gripande och på alla sätt övertygande. Jag kan inte nog understryka hur viktig han var, säger Erik Hedling, professor i filmvetenskap vid Lunds universitet.
– Det här ämnet hade aldrig uppstått på Lunds universitet om inte Jan Aghed hade byggt upp ett sådant intresse för filmkonsten som han gjorde bland akademiker i Lund.
Erik Hedling. Arkivbild.Bild: Lars Brundin
1995 blev han hedersdoktor på Lunds universitet, på just Erik Hedlings förslag.
I Dagens Nyheter skrev då Lars Linder: ”Jan Aghed är kritikern som i över 30 år skrivit om film som om det gällde livet. Och som fortfarande är kunnigare och argare än de flesta av sina kolleger, troligen också både mer älskad och mer hatad än någon av dem.”
Själv sa Jan Aghed att det var ett viktigt erkännande av filmkritiken.
– Fast det förefaller mig alldeles oförtjänt. Själv skulle jag aldrig ha gett mig en sådan utmärkelse.
Annika Gustafsson. Arkivbild.Bild: Håkan Röjder
Annika Gustafsson, filmkritiker på Sydsvenskan, som även har ett barn tillsammans med Jan Aghed, minns honom som en mycket kunnig skribent och en mycket skarp stilist.
– Som privatperson kunde han ge ett uttryck av att vara lite inåtvänd, lite blyg, men för de personerna som han släppte in på livet var han en tillgiven vän och han hade också, vilket inte alla tror, en fantastisk humor. Han var en varm människa, säger hon.
1999 tilldelades Jan Aghed Publicistklubbens pris Guldpennan för att ”han med skärpa och egensinnig stringens, och ett både bitskt och lyriskt språk gör även den argaste recension till ett sant nöje att läsa”.
Erik Hedling beskriver Jan Aghed som ”helt omutlig”.
– Han hittade det oväntade. Han kunde plötsligt prisa en amerikansk actionfilmregissör som sänktes utav alla andra, som han lyfte fram som stor konst. Han kunde också argumentera för det på ett väldigt sakligt och skickligt sätt.
Jan Aghed avled i sitt hem på måndagen efter en längre tids sjukdom. Han blev 83 år gammal.
Gå till toppen