Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundagymnasister uttagna till Sveriges unga forskningslandslag

Sofia Larsson och Erik Hartman på Katedralskolan är två av landets skarpaste gymnasieelever i naturvetenskap, teknik och matematik. Nu får de representera Sverige i internationella tävlingar.

Gruppbild på Sveriges unga forskningslandslag 2018.Bild: Ola Jacobsen
Förra veckan togs 2018 års forskningslandslag för unga ut under en finalutställning på Tekniska museet i Stockholm.
Utställningen heter ”Unga Forskare” och där utses de svenska delegationerna till världens största vetenskapliga tävlingar, utställningar och forskningsforum för unga.
55 elevprojekt tävlade om priser och stipendier inför Sveriges forsknings- och näringslivselit.
De båda Katte-eleverna Sofia Larsson och Erik Hartman blev med sina respektive projekt två av fem vinnare i tävlingen ”Intel International Science and Engineering Fair”.
Sofia Larsson har i sitt projekt jämfört antibakteriella egenskaper hos olika honungssorter. Så här lyder motiveringen till hennes vinst: ”Utställaren har med stor självständighet och ett brinnande engagemang för sitt projekt genomfört ett arbete med väl definierad metod som är lätt att replikera.”
Erik Hartmans projekt har titeln: “Kroppsegen peptid alternativ till antibiotika.” Om det skriver juryn: ”Med en stor förståelse för sitt område och ett systematiskt utförande har utställaren tagit fram ett projekt med stor potential.”
Vid sidan om vinsterna ingår nu Sofia Larsson och Erik Hartman även i det elva deltagare starka forskningslandslaget.
Gå till toppen