Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Yngst i startfältet – trettonåriga Frida tog SM-guldet till Staffanstorp

Motståndarna var fyra år äldre, men Frida Sjöberg åkte 140 mil med målsättningen att ta guld. Nu är hon tillbaka i Staffanstorp igen, och guldet från junior-SM i taekwondo har hon med sig hem.

Frida Sjöberg har tränat taekwondo sedan hon var sex år gammal. I helgen tog trettonåringen juniorguld i konkurrens med sjuttonåringar.Bild: Privat
Det var under SM-veckan i Skellefteå i helgen som Frida Sjöberg sopade mattan med konkurrenterna i juniortävlingen. Hon gjorde det som yngst i startfältet, hela fyra år yngre än finalmotståndaren.
– Vi åkte långt så jag hoppades på att vinna, säger Frida Sjöberg.
Att bli SM-mästare på sitt första junior-SM kanske får en del att höja på ögonbrynen. Men pappa Stefan Sjöberg tycker inte att någon bör vara förvånad.
– Vi satte oss i bilen och körde 140 mil för att vinna, och det gjorde vi också. Frida har gjort 70 tävlingar i både Sverige och internationellt och vunnit 50 av dem så hon är rutinerad trots att hon bara är 13 år. Alla vet vad hon går för så det är ingen skräll eller så, säger han.
Pappa Stefan Sjöberg var med och coachade under SM i Skellefteå.Bild: Privat
Mike Jebril, till vardags Fridas tränare i KFUM Taekwondo Staffanstorp, vet vad hon går för. Men han tycker ändå att finalvinsten var utöver det förväntade.
– Den hon slog i finalen är etta i viktklassen så det var en bedrift. Men vi har tränat extra hårt i ett par veckor för att ge det största möjliga chans.
Han beskriver Frida Sjöberg som träningsvillig.
– Hon tål att man skriker på henne, säger han och skrattar.
– Och så är hon en väldigt go tjej både på och utanför banan.
Frida Sjöberg tränar fyra pass taekwondo i veckan plus två fyspass på gymmet. Målet är tydligt – att delta i OS 2024.
En vinst i junior-SM är inget som får henne att slå sig till ro.
– Man vill alltid bli bättre. Även när det gått bra på tävling så känner man alltid att vissa åker kunde göras ännu bättre så då vill man tränare hårdare på de sakerna, säger hon.
Gå till toppen