Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andra raka förlusten för Sverige

Andra raka förlusten. En ny upplevelse för förbundskaptenen Janne Andersson och det landslag som spelar VM om tre månader. Rumänien vann i Craiova med 1–0. ”Det var inte vår dag”, säger Isaac Kiese Thelin till TV4.

John Guidetti och Isaac Kiese Thelin hittade inte rätt i Craiova. Det gjorde heller inte Sverige som lag i 0–1-förlusten mot Rumänien.Bild: Jonas Ekströmer/TT
För fjärde gången under sin tid som förbundskapten skickade Andersson ut det gäng som för stunden inte tillhör den ordinarie startelvan.
Nu vet han hur det känns att förlora med en B-uppställning.
Efter 2–0 mot Ungern, 3–2 mot Portugal 1–1 mot Norge kom så, på Ion Oblemenco-stadions gröna men torviga gräsmatta och på nytt på bortaplan, den första förlusten. Det mot ett Rumänien som försöker bygga något nytt och stort under nye förbundskaptenen Cosmin Contra.
Han kan ha något på gång.
För Andersson är resultatet alltid viktigt, men inte alltid det mest betydelsefulla. Han har ett VM att tänka på och tankemödan handlar nu och några veckor framöver om vilka 23 spelare han ska ta med sig till Ryssland.
Andersson var nyfiken på många, som Ken Sema på kanten, Oscar Hiljemark i rollen som mittfältsnav, Jimmy Durmaz i en match över 90 minuter och var John Guidetti befinner sig i sin landslagskarriär.
Sema spelade för en plats i VM-truppen. Det märktes. Han ville mycket och försökte mycket och det gick så där, men han visade glimtar av de egenskaper som kan göra honom intressant för en rysk sommar. Han låg till stor del bakom en av de främsta chanserna före pausen. Niklas Hult och Sema tog sig elegant loss från eget straffområde, Sema drev upp, spelade ut till höger till Jimmy Durmaz, som bröt inåt och gick på skott.
Returen lyfte Alexander Fransson över.
Själv hade Sema två riktigt vassa lägen, men brände båda. Framspelad av den utmärkte Hiljemark fick han, med gott om manöverutrymme, dålig träff med sin svaga högerfot och missade grovt. Ett distinkt avslut med vänstern och Sverige hade tagit ett fast grepp om den sista landskampen innan VM-truppen tas ut den 15 maj.
Några minuter senare skickade i stället nyinbytte Dorin Rotariu in 1–0. Han grundlurade Hult och placerade segermålet i Karl-Johan Johnssons bortre hörn.
Issac Kiese Thelin, vars krafter var nedsatta av förra veckans förkylning, plockades av med dryga 20 minuter kvar.
– Det var tufft. Det var lite lotteri om vem som skulle vinna. Det är svårt när man spelar på en sådan här plan, men det var lika för båda lagen. Jag vill inte skylla på det. Det var inte vår dag, säger Kiese Thelin till TV4.
Med Ola Toivonen kom andra tankar och finess – och nästan en kvittering.
Den temposvage och trötte Durmaz ersattes av Viktor Claesson med mindre än tio minuter, men det bytet borde ha kommit tidigare.
Sebastian Larsson (Alexander Fransson) och Marcus Berg (John Guidetti) förstärkte de sista minuterna, men Rumänien stod emot.
Landskampen i Craiova gav också en inblick i de problem den rumänska fotbollen brottas med utanför planerna. Matchdagen var orolig runt om i staden, där rivaliserande fans från olika klubbar drev runt på staden.
Det fortsatte på arenan, där polisnärvaron var påtaglig. I slutet av första halvlek brändes knallskott av på ena kortsidan och domaren, israelen Roi Reinshreiber, kallade till sig spelarna innan matchen kunde återupptas.
– Det var i slutet av halvleken så det påverkade oss inte så mycket, säger Kiese Thelin.
Fakta

Landslagets program

15 maj: VM-truppen presenteras.

23–25 maj: Truppen samlas i Stockholm.

28 maj–1 juni: Förläger i Båstad.

2 juni: Landskamp, Sverige–Danmark, Solna.

5–10 juni: Andra delen av förlägret i Stockholm.

9 juni: Landskamp, Sverige–Peru, Göteborg.

12 juni: Sverige åker till VM-basen Gelendzjik i Ryssland.

16 juni: Landslaget åker från Gelendzjik till Nizjnij Novgorod.

VM i Ryssland avgörs 14 juni—15 juli. Sveriges gruppspelsmatcher:

18 juni: VM, Sverige–Sydkorea, Nizjnij Novgorod.

23 juni: VM, Tyskland–Sverige, Sotji.

27 juni: VM, Mexiko–Sverige, Jekaterinburg.

Gå till toppen