Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brunnshög ska få ett tryggt torg – för en kvarts miljon

På ett tryggt torg med bra belysning stannar människor till. Då kan de lockas in till aktiviteter som gör att de stannar kvar och möter andra. För att det ska bli så på Brunnshögstorget har projektet fått statliga bidrag.

En vision av framtida Brunnshögstorget. ”Det här ger oss möjlighet att ta ett helhetsgrepp på torget redan innan det är byggt och göra det till en inkluderande och trygg mötesplats”, säger Eva Dalman, projektchef för Brunnshögsprojektet, om bidraget från Vinnova.Bild: Serneke
”Bridge the gaps” heter projektet som fått bidrag från statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Syftet är att utveckla verktyg för att förbättra social sammanhållning och tryggare miljöer i och kring området.
– Om man ska ha en inkluderande miljö är det viktigt att se till att man har riktigt bra belysning. Då stannar man till och det blir en mötesplats. Om man känner sig otrygg hastar man förbi, säger Eva Dalman, projektchef för Brunnshögskprojektet.
Projektet är en förstudie, Brunnshögstorget kommer inte finnas färdigt förrän runt år 2023. Men kanske skulle aktiviteter för torget kunna testas redan tidigare, så snart området känns som en plats och inte som en åker, tror Eva Dalman.
– Det vore skoj att göra tillfällig installationer på torget, till exempel utegym. Göra enklare och billigare grejor först, och bjuda in fler som kan göra saker, kanske studenter. Och blir det populärt så permanentar man det. Det kan vara ett sätt att jobba.
Vilket torg som redan finns i Lund funkar bra?
– Stortorget. Där är mycket rörelser åt alla håll, och restauranger på norrsidan. Att folk till och med sätter sig ner på stenläggningen om det är tillräckligt soligt, det är ett bevis för att det är ett fungerande torg.
Projektet ska genomföras i samarbete med LTH Designvetenskap, Sensative, WSP, Serneke och Veidekke. Brunnshögsprojektet får 260 000 kronor av sammanlagt en halv miljon.
Gå till toppen