Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”De politiker som styr Malmö måste satsa på fler studentbostäder till rimliga hyror.”

Med dagens höga bostadskostnader riskerar utbildning att bli en dyr affär, skriver Pontus Källström, ordförande för Studentkåren Malmö, och Paola Capdevila, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det krävs tydliga riktlinjer för bostäder som motsvarar studenters och unga vuxnas behov, skriver artikelförfattarna.

Bild: Tom Wall Wall&Wall Double-You AB, Tom Wall

Annons

En ung kvinna på Malmö universitet berättar för studentkåren: “Jag är på gränsen till ett sammanbrott på grund av att jag måste hitta en lägenhet. Jag började oroa mig för det här redan innan jag ens avslutat min förra termin. Jag flyttar till Malmö om mindre än tio dagar och har ingenstans att bo. Jag har en avhandling att försvara och jag har lådor med personliga tillhörigheter som jag behöver packa upp. Jag kommer att ha lektioner. Jag behöver ett hem!”

Malmö har en ung befolkning där många står på tröskeln till vuxenlivet och ska börja arbeta eller påbörja en högre utbildning. Samtidigt är unga vuxna, 20–27-åringar, en socialt utsatt grupp som har svårt att få tag på någonstans att bo.

Annons

Att vara utan bostad är att vara utan säkerhet. Rapporten Unga vuxnas boende som Hyresgästföreningen har publicerat, visar att 36 procent av gruppen unga vuxna i Malmö och Lund som flyttat hemifrån, lever i osäkra upplåtelseformer utan besittningsskydd. Det betyder att de bor på kompisars soffor eller har andra- eller tredjehandskontrakt.

Annons

Samma rapport pekar på att bostadsbristen gör att många unga vuxna tvekar inför att bilda familj, flytta till en ny plats och börja på en utbildning eller ta ett jobb.

Malmö har under flera års tid strävat efter att bli en kunskapsstad. Ytterligare ett steg togs vid årsskiftet då Malmö högskola blev universitet. Men bristen på studentbostäder sätter studenterna i ett svårt läge. De får köa länge för en studentlägenhet. Ibland söker de sig till den övriga bostadsmarknaden, som redan är ansträngd.

Idag kan det ta mer än ett halvår att hitta en studentbostad efter att man påbörjat sina studier. Att det är så är orimligt.

Bostäder som ska vara speciellt anpassade för studenter är idag för dyra för att de ska ha råd att bo där.

Hyresgästföreningens rapport visar att median-boendekostnaden för en enrums-studentlägenhet i Malmö är 4 100 kronor.

Med en sådan hyra tvingas många ut i arbete under sin studietid. Att gå en utbildning ska vara en investering, men med så höga bostadskostnader riskerar utbildning att bli en dyr affär.

Att Malmö universitet får fungera som ett nav för kunskap, där unga vuxna kan bli stadens framtida arbetstagare, forskare och samhällsaktörer, är avgörande för staden både idag och i framtiden. Därför måste de politiker som styr staden satsa på bostäder till studenter – både i det korta och långa perspektivet. På kort sikt på fler studentbostäder till rimliga hyror. På lång sikt krävs tydliga riktlinjer för bostäder som motsvarar studenters och unga vuxnas behov.

Pontus Källström

Paola Capdevila

Pontus Källström är ordförande för Studentkåren Malmö.

Paola Capdevila är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan