Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polis blir chef för Staffanstorps nya säkerhetsorganisation

Hon kommer direkt från utredningsenheten på Malmöpolisen. I maj tillträder Emma Björk som säkerhetschef i Staffanstorps kommun.

Emma Björk har arbetat som polis sedan 2002, bland annat som ungdomsbrottsutredare i Lund och gruppchef för utredningsverksamhet i Malmö. I maj tillträder hon som chef för Staffanstorps nya säkerhetsorganisation.Bild: John Palm
Efter en rad incidenter och en ökad otrygghet bland invånarna i Staffanstorp tog kommunstyrelsen den fjärde december beslutet att avsätta hela 2018 års reservbudget på 6,5 miljoner kronor till kommunala säkerhetsvakter. På tisdagen presenterades chefen för den nya organisationen.
Emma Björk är Staffanstorpsbo sedan drygt tre år och har jobbat som polis i både Lund och Malmö, varifrån hon nu ansluter direkt från jobbet som gruppbefäl vid regionala utredningsenheten för bedrägerier. Hon har även tjänstgjort som bland annat ridande polis och ungdomsbrottsutredare.
Parallellt med arbetet är hon på väg att avsluta en kandidatexamen i ledarskap och organisation.
– Det är klart det är speciellt att lämna polisen. Men jag ser väldigt mycket fram emot att får vara med och bygga en organisation från grunden, en kommunal säkerhetsorganisation är ett helt nytt begrepp i Sverige och det är en ära att få vara del i det arbetet, säger hon.
Läs också Spottloskor, hot och samtal – nu samsas vuxna och unga om centrum i Staffanstorp
Läs också Nattvandrare besköts med raketer i Staffanstorp
Läs också Efter stöket – nu kan kommunen porta besökare
När hon börjar sitt nya jobb i maj blir en av de första uppgifterna att snabbt rekrytera en handfull ordningsvakter som ska visa närvaro ute i Staffanstorp, särskilt på brottsutsatta platser, under bland annat helger och kvällar.
– Där handlar det om att hitta rätt personer. Gärna med olika bakgrunder och som är bra på att nätverka, både med ungdomar och olika föreningar. Det handlar om att bygga något som ger trygghet åt Staffanstorpsborna, så jag tänker att de som arbetar med det behöver ha både pondus och hjärta, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) och kommundirektör Per Almström (th) höll presskonferens i Rådhuset för att presentera rekryteringen av Emma Björk till tjänsten som säkerhetsansvarig.Bild: John Palm
Alla inblandade poängterar att organisationen inte är en tillfällig, kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) tror snarare att det blir en förebild för andra kommuner i landet.
Även framöver kommer budgeten ligga på runt 6,5 miljoner kronor om året plus extra kostnader för investeringar, till exempel om det visar sig att det behövs fordon till verksamheten.
Emma Björk kommer att vara direkt underställd kommundirektör Per Almström.
– Det innebär att säkerhetsorganisationen har mandat att ge direktiv till andra förvaltningar eftersom de direktiven då kommer direkt från kommundirektören, säger Christian Sonesson.
Många Staffanstorpsbor vittnar om att problemen och otryggheten på Staffanstorps offentliga platser redan har minskat, bland annat tack vare frivilligas insatser med bland annat vuxen närvaro på stan. Men Christian Sonesson tror inte att den nya säkerhetsorganisationen kommer vara onödig.
– Det är jättebra att det lugnat sig men man ska inte vara naiv. Det kvarstår en del problem och det kan blomma upp igen, säger han.
I säkerhetsorganisationens uppgifter ingår förutom ordningsvakter även värdegrundsarbete i skolor, kontaktskapande och samarbete med närings- och föreningsliv.
Gå till toppen