Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rasistiska bilder från gymnasiefest utreds av polis

Flera anmälningar om hets mot folkgrupp har gjort till polisen i Klippan efter att bilder med rasistiskt tema från en fest spridits i sociala medier. På Klippans gymnasieskola har kuratorerna fått ta emot samtal trots att det är påsklov.

Det handlar om bilder med rasistiska motiv föreställande utklädda ungdomar som började spridas i sociala medier i helgen. På en av bilderna låtsas en Ku Klux Klan-utklädd ungdom skära halsen av en blackface-målad kvinna. Bilderna ska ha tagits på en privat maskeradfest och har publicerats på flera plattformar och väckt många reaktioner, inte bara i Klippan.
– Jag har inte själv Facebook men fick höra om detta när en av våra elever som blivit uthängd ringde mig och var helt förtvivlad eftersom eleven inte ens varit på festen, berättar kuratorn Bert-Inge Karlsson.
Sedan i helgen har polisen fått in en del polisanmälningar om bilderna, varav två knyts till Klippan. Rickard Gartér som är tillförordnad lokalpolisområdeschef känner till fallen.
– Vi är i utredningsfasen och får då utreda den fakta som finns. Jag vill inte kommentera om vi har några misstänkta men det finns personer som är inblandade i detta, vi har inte kommit mycket längre än så, säger han.
Även om det kommit in flera anmälningar kommer händelsen, som rubriceras som hets mot folkgrupp, utredas som ett ärende.
Förutom eleven som blivit uthängd i sociala medier har även andra elever som tagit illa vid sig av bilderna hört av sig till skolan. Där har även lärare reagerat på bilderna, berättar Bert-Inge Karlsson.
– Vi har egentligen inte kommit så långt med detta utan försöker få grepp om situationen. Hittills förstår vi att det varit en privat fest i en grannkommun men att flera av skolans elever ska ha varit där, säger han.
Fram till och med torsdag finns det personal på skolan och har man själv några funderingar eller har tagit illa vid sig av bilderna som cirkulerar får man gärna höra av sig, enligt Bert-Inge Karlsson.
– Sen får vi diskutera vidare, hur vi ska jobba med medvetenheten kring sådana här saker, där vi egentligen tycker att vi kommit ganska långt. När skolan börjar igen efter lovet vill vi ha en beredskap, hur det ska se ut får vi diskutera på tisdag när all personal är här men inga elever.
Blackface kommer från teatervärlden och är en form av målning som använts för att på ett stereotypiskt vis porträttera mörkhyade personer på.
Gå till toppen