Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svensson tror MLS-flyttar blir vanligare

Efter förra säsongen lämnade sju spelare allsvenskan för spel i MLS. Det är flyttlass som kommer bli allt vanligare, menar Seattles Gustav Svensson.
– Klubbarna kollar väldigt mycket i Skandinavien och i allsvenskan framför allt, säger han.

Seattles Gustav Svensson, tvåa från vänster, tror att flera allsvenska spelare kommer välja spel i MLS föra andra europeiska ligor. Arkivbild.Bild: Ted S. Warren/AP/TT
Nederländerna, Norge, Danmark, England, Spanien, Italien, Turkiet... Det är destinationer som många allsvenska spelare väljer när de tar karriärsteget ut i Europa.
Nu börjar allt fler även resa över Atlanten för spel i MLS.
Efter förra säsongen var det sju spelare som lämnade den svenska ligan – däribland Malmö FF-trion Jo Inge Berget, Anton Tinnerholm, och Magnus Wolff Eikrem – för spel i den Nordamerikanska ligan. Till raden av allsvenska spelare kan nu även stjärnan Zlatan Ibrahimovic adderas, då anfallaren har skrivit på för LA Galaxy.
Enligt Seattles Gustav Svensson är det bara början på den allsvenska migrationen. Mittfältaren tror att allt fler spelare kommer att välja spel i MLS före andra europeiska ligor.
– Det kollas mycket hitåt, både för att det är bra spelare och för att det är relativt billiga spelare också om man jämför med andra delar av Europa. Vad jag vet är de otroligt nöjda med spelare härifrån, säger han.
– Fotbollen är bra och den blir ännu bättre, framför allt nu, och det tycker jag är jättebra, när det kommer in skandinaviska spelare som kan bidra med mycket taktisk kunskap.
TT: Är det taktiken som saknas?
– Man plockar väldigt mycket folk från Mexiko, Jamaica och Syd- och Nordamerika, och där kanske taktiken inte är den största kunskapen. Jag tycker det är jättebra att det kommer skandinaviska spelare som har det i sig och kan lära många andra.
Svensson, som tidigare bland annat har spelat i Turkiet, Ukraina och Kina, har under sin tid i den amerikanska klubben på nära håll upplevt hur intresset för ligan blir allt större.
– MLS växer ju otroligt mycket, både i USA och internationellt. Det sänds väldigt mycket matcher ute i världen just nu. Det är de väldigt stolta över, säger han.
Hur är kvaliteten på fotbollen?
– Det är väldigt, väldigt hög kvalitet på ligan. Mycket högre än vad folk tror, säger Gustav Svensson.
– Sedan finns det så klart problem, vad jag kan tycka, med lönetak och "designated players". Det gör att det blir lite klassificerat på ett sätt och att vissa spelare får mer beröm än vad de förtjänar bara för att de är ett stort namn inom ligan.
Fakta

Lämnade allsvenskan för MLS

Johan Blomberg, från AIK till Colorado.

Joel Qwiberg, från BP till San José.

Magnus Eriksson, från Djurgården till San José.

Jo Inge Berget, från Malmö FF till New York City FC.

Anton Tinnerhom, från Malmö FF till New York City FC.

Magnus Wolff Eikrem, från Malmö FF till Seattle.

Gabriel Somi, från Östersund till New England.

Läs också Den amerikanska revolutionen – därför flyttar spelarna till MLS
Läs också Zlatans MLS-flytt väcker liv i VM-frågorna
Läs också Zlatans grymma fotbollsresa – från MFF till LA
Fakta

Svenskar i MLS

Zlatan Ibrahimovic, anfallare, LA Galaxy.

Samuel Armenteros, anfallare, Portland Timbers.

Johan Blomberg, mittfältaren, Colorado Rapids.

Magnus Eriksson, mittfältare, San Jose.

Gustav Svensson, mittfältare, Seattle Sounders.

Gabriel Somi, försvarare, New England Patriots.

Axel Sjöberg, försvarare, Colorado Rapids.

Anton Tinnerholm, försvarare, New York City FC.

Gå till toppen