Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falafel-VM avgörs i Malmö sommar – kan bli återkommande tävling

Vem gör egentligen världens bästa falafel? Den omtvistade frågan kommer att besvaras den 16 juni när falafel-VM kommer till Malmö. Bakom satsningen står stjärnkocken Titti Qvarnström tillsammans med falafelboksförfattarna Pierre Orsander och Jonathan Burns.

Jonathan Burns, Titti Qvarnström och Pierre Orsander står bakom falafel-VM som kommer till Malmö i sommar.Bild: Pierre Orsander
– Hela vägen igenom har folk varit jättestöttande – det här är verkligen ett evenemang som kommer att sätta Malmö på kartan, säger Pierre Orsander.
Han driver matbloggarna Skitgott och Allt om burgare. Han blev dessutom känd för många Malmöbor under Matnatten i oktober när han försökte slå ett unikt världsrekord: att äta mat på flest antal restauranger på kortast möjliga tid.
Dygnet Runt har tidigare kunnat rapportera om hans senaste projekt som han gör tillsammans med Jonathan Burns, grundare av lunchtjänsten Flexeats: en bok om Malmös falafel.
Genom en gemensam kontakt fick de veta att Titti Qvarnström, tidigare kock på Bloom in the Park och den första kvinnliga svenska kocken att få en stjärna i Guide Michelin, spånade kring ett falafel-VM i Malmö. Trion möttes och började tillsammans ta fram konceptet.
Läs också Titti Qvarnström blir kreativ ledare för ny Malmörestaurang
Nu står det klart att tävlingen blir verklighet. Den 16 juni, fyra dagar efter den internationella falafeldagen, ska tävlingskök och åskådarläktare byggas upp på torget framför Konsthallen.
– Man kommer att kunna följa tävlingen som pågår under dagen och dessutom blir det en falafelfestival med foodtrucks och marknadsstånd, säger Pierre Orsander.
Hur går ett falafel-VM till?
– Vi kommer troligtvis ha lite olika delmoment: bästa falafeln, bästa brödet och så vidare. Runt om i världen skiljer det sig ju lite hur falafeln görs och vad den serveras med – men vi kommer att fokusera på falafelbollen och brödet. Sedan kanske vi kör kategorin bästa falafeltallrik också, vi får se.
Juryn ska bestå av lokala krogprofiler – men också av vanliga falafelälskande Malmöbor. Totalt kommer omkring 15 tävlande från olika länder att delta i tävlingen.
– Till att börja med kommer man att kunna anmäla sitt intresse på vår hemsida om man vill vara med och tävla. Sedan kommer vi att skicka ut frågor till alla intresserade så att det blir en liten utslagsrunda. Sedan kommer vi att välja ut de som får delta, planen är att det ska vara folk från hela världen.
– Vi kommer inte att låta privatpersoner delta. Det krävs att man har en aktiv restaurang eller på annat sätt är verksam inom falafelskapande. Men i praktiken kan det vara både en lokal falafelvagn och en fullfjädrad restaurang.
Läs också Världsrekordätare släpper bok om Malmös falafel
Malmö stad har hittills gått in och med 450 000 kronor för att stötta evenemanget. Arrangörernas förhoppning är att få ytterligare 400 000 kronor i bidrag från kommunen.
– Vi sökte 850 000 kronor från början, beräknat på evenemangets storlek och vad vill göra. Vi har fortfarande samma mål, får vi inte allt från Malmö stad kommer vi att söka det från annat håll med sponsorer. Vi har redan börjat prata med eventuella sponsorer, till exempel en stor matproducent som har visat starkt intresse, säger Pierre Orsander.
Kommunen har varit delaktig i projektet ända sedan starten och förhoppningen är att falafel-VM ska bli ett återkommande evenemang. I så fall kan Malmö bli först i världen med att ha ett återkommande falafel-VM.
– Det är perfekt eftersom att Malmö har en så stark anknytning till falafel. Detta är något både vi och Malmö stad vill göra varje år, Malmö stad har pushat ganska hårt på att göra det till något återkommande. Så i sommar blir det en testrunda där vi får se hur det går och hur det mottagas av folk, säger Pierre Orsander.
Gå till toppen