Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Halkbekämpning i Lund förlängs

Vinterjouren i Lund förlängs från den 1 april till 6 april. Envist låga temperaturer och återkommande snöfall ställer till det för Lunds snöjour. Varje snöomgång motsvarar kostnaderna för en lärartjänst.

Vinterjouren i Lund förlängs.Bild: Niklas Gustavsson
Visst är det roligt med snö. Men Håkan Lockby, teknisk chef i Lunds kommun, hade önskat ett annat påskväder.
– Vi har satsat mycket på vårblommor och det hade kunnat vara fantastiskt om vi hade fått värme och njuta av det vi har gjort. Nu får planteringarna inte riktigt den effekt vi hade önskat. Så det hade räckt om snön kom en gång och sedan skulle det vara bra med det.
Lunds kommun budgeterar för tjugotvå halkinsatser om året. Exakt hur många som hittills har gjorts under vintern 2018 vet Håkan Lockby ännu inte men klart är att vinterjouren har tärt på budgeten.
– Vi har inte helhetsbilden ännu, men troligen kommer budgeten övertrasseras och det går ut över andra saker. Vi får väl göra omfördelningar senare under året men där är vi ännu inte.
Håkan Lockby brukar jämföra varje snöjoursinsats med kostnaden för en lärartjänst.
– En normalinsats går ofta över en helg och ett dygn kostar ungefär 300 000 kronor. Så snöfallen är inte något man alltid uppskattar. De kostar pengar, säger han.
I Lunds används salt i förebyggande syfte, en minsaltmetod som innebär att saltlake används i huvudsak. Även grus med saltinblandning brukar läggas ut.
– Häromdagen fick jag ett samtal om att man vräkt ut salt på Hardebergaspåret vid Södra Sandby. Men det är inte salt utan specialbehandlat grus som körs i tumlare för att få bort spetsarna på gruset och som är vit. Det används för att inte få punktering på cykeldäck.
Väderprognoserna talar för fortsatta minusgrader, åtminstone nattetid. Kommunen förlänger därför vinterjouren med en vecka.
– Jag brukar ofta få frågan "Vad är en normal vinter?". Svaret är att det finns inte. Det varierar väldigt från år till år.
Gå till toppen