Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jansson stolt kapten trots förlusten

Glad och stolt för äran att vara lagkapten. Sedan hamnade kaptensbindeln i Pontus Janssons väska.
– Jag ska ta med bindeln hem och hänga upp den i pojkrummet, sade han efter Sveriges 0–1 mot Rumänien.

Vikarierande lagkaptenen Pontus Jansson får direktiv av förbundskaptenen Janne Andersson.Bild: Jonas Ekströmer/TT
När ordinarie lagkaptenen Andreas Granqvist fick sitta på bänken valde förbundskapten Janne Andersson en annan mittback som ledare.
I bortamatchen mor Rumänien var det Pontus Jansson som fick ha bindeln runt ena överarmen.
– Det var grymt. Det var en speciell känsla, sade han.
– Jag tycker jag tog det på ett bra sätt, ledde laget så bra jag kunde. Det var väldigt hedersamt att få vara lagkapten för svenska landslaget i fotboll. Det var grymt.
Just att av den anledningen, att han fick den utpekade ledarrollen, kommer 27-åringen minnas matchen på Ion Oblemenco-stadion i lång tid framöver, säger han.
– Ja, så klart. Jag ska ta med bindeln och hänga upp den i pojkrummet, sade han.
TT: Får du behålla den?
– Det vet jag inte. Jag tar den i alla fall.
Matchen i sig var inget speciellt att minnas – mest på grund av den usla gräsmattan – men Pontus Jansson tyckte ändå att det var en bra träningsmatch i Sveriges VM-förberedelser.
– Vi anpassade oss efter de tuffa förutsättningarna, det var en annan fotboll än vad vi är vana vid. Vi vill spela fotboll längs marken och ha bollen, nu fick vi ta kamp mot Rumänien, ett bra Rumänien. Tittar man på deras siffror på hemmaplan så har de slagit många bra landslag, så det var en tuff värdemätare och jag tror Janne var nöjd med alla som var på planen, sade han.
Förbundskapten Janne Andersson tar ut VM-truppen den 15 maj. Sedan väntar två träningsmatcher – Danmark den 2 juni och Peru den 9 juni – innan det är dags för sommarens mästerskap i Ryssland.
Gå till toppen