Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstkvinnor gör modern konstrunda med humorduon Dilan och Moa

Instagramkontot Konstkvinnor vill lyfta kvinnliga och ickebinära konstnärer. I påsk anordnar de utställning och fest på Grand i Malmö – med temat magi och häxor. Med sig har de tv-aktuella humorduon Dilan och Moa.

Linnéa Franz och Emilia Hasselquist Langefors står bakom det populära Instagramkontot Konstkvinnor. I påsk anordnar de konstutställning och fest på Grand – bland annat med humorduon Dilan och Moa.Bild: Ebba Sigeback Emma Larsson
– Det ska vara som att komma in på ett samtida Blåkulla. Vi kommer låta olika konstnärer och kulturutövare utforska temat häxor och magi under kvällen, säger Emilia Hasselquist Langefors som tillsammans med Linnéa Franz utgör Konstkvinnor.
Duon är även en del av redaktionen bakom nättidningen LoveStory. De startade Konstkvinnor 2016 och i november förra året anordnade de sin första utställning.
– Vi fick jättebra respons sist och var hur nöjda som helst. Det var speciellt fint för en person sade till oss ”Jag brukar inte göra sådant här och jag har aldrig varit på konstutställning innan – men det här var kul”. Det är precis det vi vill uppnå, säger Emilia Hasselquist Langefors.
Läs också Malmös konstkvinnor intar Grand: ”Vill göra konsten tillgänglig”
Den 31 mars är det dags igen. Då intar Konstkvinnor Grand med evenemanget ”Blåkulla lever”. Men den här gången har de breddat vilka konstformer och kulturuttryck som får ta plats under kvällen. Bland annat visas tre konstfilmer, ett live streaming-performance som sänds från London och ett interaktivt performanceverk.
Dessutom ska humorduon Dilan och Moa, aktuella med en SVT-serie regisserad av Sissela Benn, göra en humorföreställning på temat.
– Vi älskar Dilan och Moa och har följt deras humorprojekt länge. Deras första humorföreställning hette ”Den inre häxprocessen” och vi kom att tänka på den när vi pratade om vilken sorts konst och kulturyttringar som skulle få ta plats. Det känns kul utforska häxeriet genom humor.
Läs också ”Möllan är onekligen ett mecka för karaktärer – oss själva inkluderade”
12 konstnärer kommer att finnas plats på Grand i helgen. Utöver konstutställningen och humorföreställningen kommer det även att finnas fanzines, tygpåsar och en del konstverk till salu. Vid klockan 22 går evenemanget över till fest ledd av Klubb Körsbärsbomb.
– Det ska vara som att kliva in i magisk värld en kväll. Man kommer att kunna ta del av nytänkande, intressanta och roliga konstprojekt som verkligen interagerar med publiken på härligt sätt. Till exempel ska Josefine Ottvall ska ha ett interaktivt verk på innergården där hon brygger magiska brygder som publiken får dricka och spotta ut på en canvas, säger Emilia Hasselquist Langefors.
Hur skiljer sig ert evenemang från andra konstutställningar i påsk?
– Hela evenemanget växte fram när Martin [Axén] från Grand frågade om vi inte ville göra en modern tolkning av konstrundan. Det är precis det som är tanken: en modern konstrunda, utan det elitistiska, pretentiösa och svårtillgängliga.
Ickebinär transperson: En person som identifierar sig mellan eller bortom den binära könsuppdelningen, kvinna och man. Personen kan till exempel identifiera sig som varken kvinna eller man, både kvinna och man eller inte känna någon könstillhörighet alls.
Håll koll på Malmös konstscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen