Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Varning för svaga isar i påsk

Den sena våren har gjort att isarna ligger på många ställen i landet, men solen värmer även om det är minusgrader och höga vattenstånd kan göra isarna förrädiska. Nu uppmanar både Svenska Livräddningssällskapet och Nationella snöskoterrådet till extra försiktighet.

Den värmande vårsolen kan förvandla isen till sörjig sorbet på några timmar och det höga vattenståndet på flera håll i landet gör isarna förrädiska i påsk. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Påsken betyder ledighet och extra tid att vistas utomhus för många. Eftersom isen fortfarande ligger på flera sjöar och vattendrag kan det vara lockade att spänna på sig ett par skridskor, åka snöskoter eller gå ut och fiska.
Men att isen ligger och ser tjock ut betyder inte att den är säker, säger Jan Insulander, projektledare för Issäkerhetsrådet.
– Det är jättesvårt och så här års kan det ändra sig på bara några timmar. På morgonen kan det vara minusgrader och isen är hård och fin, men sen stiger solen och då kan det bli rena sorbeten.
En blöt höst och perioder av snösmältning i januari gör också att det är höga vattenflöden på många håll. Det kan bidra till strömmar som tunnar ut isen underifrån utan att det syns på ytan.
Det innebär att de vanliga strömställena i sund, över grund, vid uddar, inlopp och utlopp är extra utsatta och kräver stor uppmärksamhet, säger Jan Insulander.
Påskledigheten innebär också högsäsong för snöskoteråkning i norra Sverige. Men även där kan isarna vara förrädiska även om det är kallt. Av totalt 90 dödsfall på snöskoter de senaste 10 åren var nära hälften drunkningsolyckor och april är största olycksmånaden.
– På många håll är det mycket vatten mellan kärnisen och snön. Kör man fast kan det bli både jobbigt och farligt ganska snabbt. När man kör snöskoter så hör man inte heller när isen kanske börjar knaka eller röra på sig som man gör när man går eller åker skridskor, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella snöskoterrådet.
Om man är besökare bör man prata med någon som har god lokalkännedom om hur isarna är och var isarna kan vara extra svaga. Var uppmärksam på synliga förändringar i isen. Det är också säkrast att hålla sig till utmärkta leder och man bör alltid ha sällskap när man rör sig på isen oavsett om man åker skoter går eller åker skridskor.
Fakta

Så undviker du fara:

Utrustning:

Alla i sällskapet bör ha isdubbar lätt åtkomliga.

Ispik för att testa isens bärighet

Räddningslina som du kan hjälpa till att dra upp personer i vaken med

Flythjälp, flytväst flytoverall eller en ryggsäck med ombyte i tät påse

Mobiltelefon i vattentätt fodral för att larma 112 om olyckan är framme

Tänk på:

Ha alltid sällskap på isen, barn ska ha sällskap av en vuxen

Isen är ofta extra svag vid sjöarnas utlopp och inlopp, på frusna vattendrag och på reglerade sjöar. Isen är också svagare vid vass, bryggor, broar, uddar, sund och grund.

Ta det lugnt. Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is.

Om du åker skoter, så kör inte över okända vattendrag. Inte ens uppmärkta ”ruskade” leder är en garanti för att vårisen håller, de visar bara var isen normalt är säkrast.

Kör aldrig ensam och håll avstånd mellan snöskotrarna. Låt kapellet vara öppet på eventuella passagerarpulkor.

Så bedömer du isen:

Var misstänksam mot alla förändringar i isens yta och utseenden. Ser du en misstänkt förändring i isen, använd då ispiken för att kontrollera isens tjocklek och bärighet. Kan du slå två hårda slag med piken på samma ställe utan att det går hål, är isen stark. Slår du igenom isen på ett slag, är isen tveksam. Tränger det upp vatten på isen där du slagit hål är det en tydlig varningssignal att isen är svag.

Källa: issäkerhet.se, Nationella snöskoterrådet

Gå till toppen