Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

De vill slippa det vansinniga vintervädrets grepp

Visst hoppades vi på skönt påskväder? Det ruskiga vintervädret dröjer sig kvar i Malmö. Under Skärtorsdagen gav vi oss ut för att träffa människor som på ett eller annat sätt hindrades att göra vad de tänkt, på grund av det ruskiga vädret.

Anders Nilsson visar båten som ligger kvar under pressningen och väntar på bättre väder.Bild: Patrik Renmark
I Malmös seglarklubbs lokal hittar vi Anders Nilsson som är seglare. Han berättar att det egentligen skulle ha varit träningsläger på klubben i dag, men att de fick ställa in det. Vädret tillåter helt enkelt inte att man ger sig ut.
– Jag fick göra rent slipen istället, förklarar han.
Slipen är den plats där båtar tas upp och läggs i. Den hade fyllts med sjögräs under ovädret, som Anders Nilsson helt enkelt fick gå med kratta och räfsa bort.
Hade vädret inte varit såhär, så hade Anders Nilsson istället velat glida runt på vattnet i sin laserjolle.
– Det är ett gäng nu som är i Italien och seglar. Frugan ville inte åka dit, så det blev inget. Men nästa år tar jag nog och åker dit själv.
För att de ska kunna ge sig ut med båtarna behöver vädret vara betydligt bättre. Det får vara max åtta meter per sekund i vindstyrka, sedan behöver det vara två plusgrader i luften. Naturligtvis får det inte ligga någon is.
– Det behöver vara fri sikt också, förklarar Anders Nilsson.
Nästa dag är det sagt att det ska bli bättre väder. Det blir i så fall första dagen på säsongen för många. Det blir en kort bana så att seglarna kan hålla värmen. Men ändå så de får komma igång.
Anders Nilsson visar platsen där båtarna ligger nedbäddade under sina pressningar fortfarande. Han har en mindre båt som han tränar med och en större som han bland annat tävlat i EM och VM med.
– Man blir rastlös av att inte kunna komma ut, så jag rengjorde slipen. Lite fantasilöst kanske, att gå och räfsa tång i snöstorm, säger Anders Nilsson och skrattar.
Hamodi Ahmad Awad spelar golf för första gången. Han tycker att det är väldigt roligt. Vädret hindrar inte.Bild: Patrik Renmark
På Hyllie golfbana har en tapper grupp golfare samlats. Det är närmare bestämt tre elever från Valdemarsro gymnasium som kommit dit för några timmars gratis golfträning.
– Det kvittar hur värdet är, vi ställer aldrig in, säger Pontus Svärd, golftränare.
Eleverna den här dagen har funktionsvariationer och har genom ett samarbete mellan skolan och Oxie Golfklubb fått sponsrade tider på golfbanan.
Pontus Svärd hjälper Erika Ekman med greppet och riktningen på klubban.Bild: Patrik Renmark
– I dag övar vi på slag, det är roligt. Jag har kommit hit sedan 2017, berättar Karim Sabih.
Vädret är ingenting som stör de tre golfspelarna.
– Det är kul, jag övar på att träffa bollen, säger Erika Ekman.
I ett bås en bit bort står Hamodi Ahmad Awad. Han är på golfbanan för första gången och tänker att det inte är sista gången han svingat en boll.
Karim Sabik svingar iväg golfbollen som far ut på den sörjiga gräsplanen. Erika Ekman och Hamodi Ahmad Awad syns i bakgrunden.Bild: Patrik Renmark
– Det går bra, jag tränar på slag, säger han.
I golfbåsen står de skyddat och utan blåst. Däremot gör kylan, snön och blåsten att de inte kan komma ut på golfbanan. Det måste bli varmare och vattnet måste sjunka undan, förklarar Pontus Svärd och säger:
– Det är i princip första gången säsongen är så sen.
Gustaf Andersson och Bo Andersson har tagit sig till inomhusbassängen och inte till havet i dag.Bild: Patrik Renmark
På Aquatica dykcenter har Bo Andersson och hans son Gustaf Andersson hoppat ner i inomhuspoolen. Där inne är vattnet stilla och det går bra att prova den dykutrustning som Bo Andersson tänkt känna på. Sonen känner på vattnet vid ytan medan pappa är nere och dyker.
– Det ska helst inte vara mer än fem till åtta meter per sekund om man ska gå ut och dyka. En kubikmeter vatten är som ett helt ton, berättar Bo Andersson.
Bo Andersson förklarar att charmen med att dyka bland annat är att det är så stilla och lugnt under ytan.Bild: Patrik Renmark
Han var ute söndagen veckan innan, så han har absolut dykt ute i år. Det går att dyka året om med rätt utrustning, förklarar han.
Han har varit dykinstruktör i sju år nu och förklarar att det var hans livs första nattdyk som fick honom att fastna.
– Det är en häftig känsla att kunna stanna på botten och vara bland fiskarna. Det är en ny och obeskrivlig värld. Under nattdyk är det som att återupptäcka den världen.
Han beskriver att man dyker med lampor och att det blir något alldeles extra. Dessutom är andra djur framme på natten.
– Det går inte att beskriva, det måste ses, säger Bo Andersson.
Gå till toppen