Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Desperata bilister i kö på E65: ”Ska man behöva ringa ambulans för att få vatten?”

På skärtorsdagen fastnade bilister i timslånga köer på E65 mellan Skurup och Ystad. ”Kommer Sverige inte ut med mat och vatten till de hungrande människorna? Vi är verkligen törstiga...” skrev en dansk bilist till HD och Sydsvenskan.

Det är rejäla köer på E65 mellan Skurup och Ystad under skärtorsdagen. Arkivbild.Bild: Patrick Persson
Det var vid 12-tiden på skärtorsdagen som köerna började växa på E65 mellan Skurup och Ystad på grund av det besvärliga vädret. Vid 14.30-tiden skedde ett lastbilshaveri på sträckan och trafiken stoppades helt.
Bilister som hörde av sig till tidningen berättade att de suttit fast i köer i uppemot fyra-fem timmar och att de började bli alltmer desperata:
”Varför kommer det ingen hjälp till oss på E65? Människor börjar må dåligt...” skrev en dansk bilist till HD och Sydsvenskan.
”Kommer Sverige inte ut med mat och vatten till de hungrande människorna? Vi är verkligen törstiga...” skrev en annan.
”Ska man behöva ringa ambulansen för att få lite vatten?” skrev en tredje.
”Vi har suttit fast sedan klockan 11 (snart fem timmar!) 18 kilometer från Ystad (...). Det är helt vanvettigt att vara fångad här utan mat och dryck med två barn i bilen – och utan att någon informerar korrekt!” skrev en fjärde.
Lena Pripp och Ingvar Larsson sitter fast i köerna på E65. Totalt har de köat i åtta timmar under skärtorsdagen.Bild: Privat
Lena Pripp och Ingvar Larsson planerade att fira påsk på Österlen och körde från Malmö vid 10.15. En halvtimme senare fastnade de i en bilkö på E65:an, ungefär femton kilometer från Ystad.
– Då tänkte vi: det här tar väl inte så lång tid, säger Lena Pripp och skrattar.
Åtta timmar senare satt de fortfarande i kö, efter att ha provat att svänga av på en mindre väg mot Rögla.
– De mindre vägarna är knappt farbara med massa snö. Det är livsfarligt. Vi svängde tillbaka och körde mot Skurup och fikade på en bensinmack, säger hon.
Efter klockan 16 gjorde de ett nytt försök att komma fram på E65:an, men vid 18.10-tiden satt de ännu fast i köerna.
– Jag retar mig på den dåliga informationen. Väder är väder och det här är ett i-landsproblem, men man har inte varit så bra på att informera allmänheten om vad som händer, säger hon.
Joel Johansson på räddningstjänsten Syd säger att räddningstjänsten inte har någon generell beredskap för personer som tvingas köa i timmar på motorvägen.
– Men rådet är definitivt att man inte ska lämna bilen, säger Joel Johansson.
– Ska du ut och köra så se till att du har en vattenflaska i bilen och bananer eller något liknande. Det är bättre att stanna i bilen än att ge sig ut i kylan och blåsten, fortsätter han.
Mellan klockan 08 och 16 hade det skett 26 olyckor i Skåne. De flesta innebar endast materiella skador och trafikstörningar.
– Vi har haft mycket avåkningar och en del större fordon som har haft problem. Vi hade en färdtjänstbil som välte, men inga personskador i det fallet, säger Joel Johansson.
Den allvarligaste olyckan inträffade på väg 108 vid Haglösa norr om Trelleborg vid 14.30-tiden. Här frontalkrockade två personbilar och tre personer fick föras till sjukhus. En man i 75-årsåldern fick lindriga skador, för de övriga två personerna är skadeläget än så länge okänt.
Strax efter klockan 18 började trafiken rulla på E65 igen.
Läs alla artiklar om: Vintervädret
Gå till toppen