Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hållbarhetskonferens växer från Båstad till Malmö

Hållbarhetskonferensen A Sustainable Tomorrow, som arrangerats i Båstad tre somrar i rad, tar nu klivet söderut till Malmö. Samtidigt breddas målgruppen till en internationell publik, från att tidigare främst ha vänt sig till nordvästskåningar.

Förra finansministern Anders Borg och statsministern Fredrik Reinfeldt var två av talarna på fjolårets A Sustainable Tomorrow-konferens, som modererades av Catarina Rolfsdotter-Jansson.Bild: Thomas Frostberg
I fjol talade bland andra förra statsministern Fredrik Reinfeldt och förre finansministern Anders Borg om hållbarhetsfrågor, samhällsförändring och FN:s hållbara utvecklingsmål när entreprenören Bo Nilsson bjöd in till tredje upplagan av konferensen A Sustainable Tomorrow i kongresshallen vid tennisarenan i Båstad.
Året innan var Barack Obamas tidigare rådgivare John Hope Bryant en av huvudtalarna.
Läs också Nystartad näringslivsdag under seglarveckan drar stor publik
Men trots den höga nivån på gästerna på scen har Bo Nilsson hittills hållit en ganska låg profil kring eventen och många av de inbjudna åhörarna har kommit från närområdet.
I år ska det dock bli ändring på det, när A Sustainable Tomorrow i mitten av juni genomför det första arrangemanget i en serie av årligt återkommande hållbarhetskonferenser i Malmö.
– Utgångspunkten är de 17 globala målen som världens regeringar fastslagit som karta för att navigera till ett hållbart samhälle. Ska man lyckas med det så måste man samarbeta över synliga och osynliga gränser i samhället, till exempel kommungränser för att hitta bättre sätt att använda samhällets resurser, säger Bo Nilsson.
Han hoppas kunna samla representanter från akademin, näringslivet, föreningsvärlden och kommunen.
– Det viktiga är att få fler människor i regionen att träffas, men även att få internationella perspektiv. Vi vill få de bästa i världen att komma till Malmö och vilja vara delaktiga i projekt där Malmö har en del att lära världen – och att lära av världen. Vi har stora utmaningar, även om vi jämfört med resten av världen ligger i frontlinjen, säger Bo Nilsson.
Planen är att fortsätta växa i Skandinavien mer en serie likartade årliga konferenser.
– Vi hoppas kunna ansluta två nya storstäder i Skandinavien om året till A Sustainable Tomorrow för att kunna skapa synergier och dra hit de största i världen. I år kommer vi att fokusera på att etablera oss i någon storstad till i Sverige och sen två till nästa år, för att från och med år 2020 börja addera norska, danska och finska tillväxtregioner, säger Bo Nilsson.
Samtidigt lämnar arrangemanget inte Båstad helt. Medan arrangörerna hoppas locka minst tusen deltagare till Malmö i juni, varav cirka en tredjedel från utlandet, kommer de fortsätta med det lite mindre och mer familjära formatet i Båstad.
– Båstad har varit en viktig vagga och erfarenheterna därifrån är helt avgörande för att lyckas bygga vårt internationella nätverk. Så vi kommer att använda Båstad för något slags internt syfte och som kompetensutvecklingshub för mindre grupper som jobbar med utvecklingen av A Sustainble Tomorrow, säger Bo Nilsson.
Konferensen i Malmö finansieras via deltagaravgifter och sponsring.
Gå till toppen