Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Kävlinge och Vellinge har dyrast kulturskolor i Skåne

Terminsavgifterna varierar kraftigt mellan kommunerna. I Kävlinge och Vellinge är det mer än tre gånger så dyrt att låta sitt barn lära sig ett instrument som det är i Malmö.

Avgifterna för att lära sig ett instrument i skånsk kommunal regi kan skilja mellan ett par hundralappar till upp mot ett och ett halvt tusen per termin. ArkivbildBild: Per Groth
Enligt Kulturskolerådets hemsida var målet med de kommunala kulturskolorna "att ge möjlighet att utveckla ett instrument- eller sångkunnande hos alla ungdomar oberoende av ekonomisk, kulturell eller social bakgrund". Men kostnaden för att ta del av undervisning kan variera med över tusen kronor mellan kommunerna.
Avgiftsfrågan aktualiserades efter att en Kävlingebo ifrågasatt kommunens höga prissättning. Enligt statistik från Kulturskolerådet varierar terminsavgifterna för den kommunala musik- och kulturskoleverksamheten varierar kraftigt från kommun till kommun.
Dyrast i Skåne är Kävlinge och Vellinge där terminsavgiften för att lära sig spela ett instrument ligger på 1 400 kronor per termin. Därefter följer Staffanstorp och Svedala där det kostar 1 200 kronor.
Majoriteten av kommunerna erbjuder syskonrabatter som innebär att avgiften per barn blir lägre ju fler barn från samma familj som är inskrivna på kulturskolan. Burlövs kommun är den enda som går ut med att de har en uttalad maxtaxa på 1 200 kronor per termin och familj.
Billigast är Tomelilla kommun med 250 kronor i avgift per termin, näst billigast är Malmö med 300 kronor.
Genomsnittlig terminsavgift för de skånska kommunala kulturskolorna är 700 kronor.
Gertrud Afzelius, rektor på kulturskolan i Kävlinge har en bestämd uppfattning om avgifter i kulturskolan.
– Om man verkligen ska nå ut till alla grupper i samhället ska det inte kosta någonting alls. Även 300 kronors avgift kan vara utestängande, säger Gertrud Afzelius.
På försök har kulturskolan i Kävlinge låtit barnen på två skolor få 40 timmars gratis musikundervisning i årskurs två.
– Vår målsättning är att detta i framtiden ska gälla på alla skolor i Kävlinge, säger Gertrud Afzelius.
Hon menar vidare att i Kävlinge har man från politiskt håll valt att se på kulturskolan som vilket fritidsintresse som helst. Om man jämför Kävlinges terminsavgift med vad ishockey eller ridning kostar så menar hon att 1 400 kronor är ett lågt pris.
– Sen tror jag att man faktiskt får mer för pengarna här. Jag vet att vi har en väldigt hög nivå på vår individanpassade undervisning, som ger alla en ärlig chans att utvecklas, säger Gertrud Afzelius.
Malmö kulturskolas chef Jalle Lorensson är kluven inför terminsavgifter på kommunala kulturskolor. Arkivbild.Bild: Mårten Svemark
Jalle Lorensson, chef för Malmö kulturskola, är kluven inför att över huvud taget ha avgifter för kulturskolor. Genom att arbeta med en parallell undervisning form kallad "El Sistema" erbjuder Malmö också en avgiftsfri musikundervisning.
– Jag menar att det finns en kulturell allemansrätt och att det är fel att stänga ute barn från kulturskolan med för höga avgifter. I Malmö finns det områden som är så fattiga att 300 kronor kan vara skillnaden mellan att lära sig ett instrument eller inte. Avgiften är ju knappt fem procent av skolans budget, säger Jalle Lorensson.
Varför ska det då överhuvudtaget finnas en avgift?
– Det är en fråga vi ställer oss allt oftare. Just nu fungerar den mest som ett sätt att får struktur på undervisningen och se till att motivera eleverna att gå på lektioner, säger Jalle Lorensson.
Fakta

Kommunala kulturskolor i hela landet

283 av 290 kommuner i landet har kulturskolor

643 kronor är medianen terminsavgiften per termin

16 kommuner har ingen terminsavgift

65 procent av eleverna är flickor

Dyraste kommunerna är:

Danderyd med 1720 kronor per termin

Täby med 1700 kronor per termin

Vaxholm med 1650 kr per termin

Fakta är hämtad från Kulturskolerådet, en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig och högkvalitativ kulturskoleverksamhet

Gå till toppen