Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fredrik Ekelund: Muslimska böneutrop ingår i en religiös offensiv

Utmaningarna med integrationen kräver ett sekulärt samhällsfundament, skriver Fredrik Ekelund i en replik mot Jan Hjärpes försvar av böneutrop. Jan Hjärpe svarar direkt.

Demonstranter för och mot böneutrop utanför Fittja moské i maj 2013. Nyligen krävde KD-ledaren Ebba Busch Thor att böneutrop förbjuds i Sverige.Bild: Leo Sellén / TT
Den 20 mars skriver Jan Hjärpe till försvar för muslimska böneutrop. Hjärpe hänvisar till religionsfriheten, att rätten till böneutrop skulle vara självklar. Så är det knappast. Religionsfrihetens hjärta, att få dyrka sin religion, är det ingen som vill åt men hur man ska ha rätten att propagera för sin religion är mer komplicerad. Alla friheter har en gräns, gränsen där den enes frihet kolliderar med andras, och religionsfriheten är inte, lika lite som någon annan frihet, absolut. Hjärpe skulle, till exempel, sannolikt inte acceptera heliga kor i svenska stadskärnor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen