Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny vårdcentral och 300 bostäder på gång i centrala Staffanstorp

Gamla busstorget och nuvarande vårdcentralen försvinner när kvarteret Stanstad ska förtätas. Inom några år ska här finnas en ny vårdcentral och cirka 300 bostäder som byggs i upp till åtta våningar.

Enligt arkitekten och byggföretaget Veidekke är det ungefär så här det kommer att se ut i den nya stadsdelen vid gamla busstorget och vårdcentralen. De exakta byggritningarna är ock under utveckling och kan förändras innan byggstart.Bild: Illustration: Plan och byggnadskonst AB/Veidekke
På det nästan två hektar stora området finns i dag bland annat det gamla busstorget, vårdcentralen, Folktandvården och tillhörande parkeringsytor. Även grönområden vid Malmövägen och badhusområdet finns bland de ytor som bebyggelse planeras på.
– Det är viktigt projekt för att det knyter samman centrum och bygger ut det mot Malmövägen, så tillvida är det viktigt. Det är inte bland de största projekten i kommunen men 300 bostäder är ju ändå ett tydligt tillskott, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M).
I planerna ingår dessutom en ny vårdcentral. Tanken är att den nya ska byggas på gamla busstorget. När den nya är i bruk rivs den nuvarande vårdcentralen för att ge plats åt bostäder på höjden och verksamheter i bottenplan.
Det är ett typiskt förtätningsprojekt. Öppna ytor och låg bebyggelse centralt på orten ska ge plats och bebyggelse som går mer på höjden. Bostadshusen kommer enligt nuvarande planer att vara på mellan fyra och åtta våningar.
Kommunstyrelsen har beslutat att ge i uppdrag åt byggföretaget Veidekke att föra sina bygg- och arkitektplaner vidare. Området är uppdelat i två detaljplaner vilket främst beror på att man vill kunna sätta mer fart på den del som innefattar den nya vårdcentralen.
Den nya stadsdelen som i kommunens detaljplan kallas för Södra Stanstad ska byggas på det som i dag är gamla busstorget, vårdcentralen och grönytorna vid Malmövägen och intill Bråhögsbadet.Bild: Sydsvenskan
Arkitekten Vlade Naumovksi från Plan och byggnads konst AB berättar att orådet rent arkitektmässigt kommer bli en fortsättning på det tema som sedan tidigare påbörjats i centrala Staffanstorp.
– Det blir traditionella sadeltakshus med burspråk och takkupor. Och eftersom vi rör oss i förlängning av stadens centrala butiksgata så kommer det vara butiker i bottenplan som ger liv och rörelse i stadsbilden, säger han.
Det har kommit in en rad synpunkter från närboende som är negativa till bland annat att ha en byggarbetsplats nära inpå sitt boende och oroliga för att de höga byggnaderna ska skapa för mycket skugga.
– Det är ofta komplicerat med den här typen av centrum-projekt, det finns många saker att ta hänsyn till. Och närboende kan alltid överklaga detaljplaner så man kan nästan räkna med att det kommer att ligga ett år i domstolarna innan det kommer ett avgörande. Då kan det visa sig att det finns detaljer man missat och behöver ändra på, säger Christian Sonesson.
Beroende på både domstols- och byggtider finns det preliminära beräkningar på att kvarteret kan stå klart under 2021 eller 2022.
Det finns en politisk enighet kring projektet. Men i samband med att markanvisningen godkändes i kommunstyrelsen förde Socialdemokraterna in en anteckning om att de vill att det byggs hyresrätter inom det nya området.
Gå till toppen