Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snöovädret hotar inte Konstrundan

Trots vädret och de hala vägarna är Östra Konstrundans verksamhetschef Susanne Lindblad inte orolig. Årets upplaga drar igång på fredag.
– Det är inte bra för konstrundan om det är varmt och soligt heller, säger hon.

Oljefärg i äggskal etta till påskrundanBild: Petra Villani
Österlen drabbades hårt av snöovädret under torsdagen. Redan under fredag kommer snöovädret börja avta, men uppehållet ser inte ut att hålla i sig alltför länge.
Redan i slutet av påskhelgen drar nämligen ett nytt snöoväder in över Skåne. På söndag ser det ut att täcka stora delar av Götaland.
– I nuläget ser det ut att bli snöfall på Österlen. Det kan hinna ändra sig också, om det här lågtrycket rör sig österut blir det mest uppehåll, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.
Det stundande vädret skrämmer inte konstrundegeneral Susanne Lindblad, verksamhetschef för Tjörnedala Konsthall och Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG) som arrangerar Östra Konstrundan.
– Vi är ju ofta väderpåverkade, men det är inte bra för konstrundan om det är varmt och soligt heller. Det optimala vädret är om det är ganska gråmulet. Det ska ju såklart inte vara snöstorm, säger hon.
Konstrundan sträcker sig över fem kommuner: Ystad, Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Kristianstad.
– Det är ju hela östra Skåne. Vädret kanske inte är bra i Ystad men samtidigt helt okej i Kristianstad. På det sättet är det ju bra att vår konstrunda täcker in ett såpass stort geografiskt område, säger Susanne Lindblad.
Dessutom är konstrundan en inomhusaktivitet.
– Allting är inomhus. Dels inne här på konsthallen, och dels hemma i ateljéerna hos konstnärerna. Sedan vet vi av erfarenhet att vädret kan se väldigt olika ut överlag i Skåne. Speciellt på Österlen kan det vara mycket snö i en by och sedan barmark en mil bort.
Så hur ser prognosen ut för resten av veckan?
– Snön rör sig bort under söndagen, och framåt måndag förmiddag kommer det att ha rört sig bort, säger Linus Dock.
Resten av veckan ser ut att bli mildare än den senaste veckan, med en del solchanser och temperaturer uppemot 3-4 grader redan på måndagen.
– Och kanske temperaturer mellan 5 och 8 plusgrader dagtid, säger Linus Dock.
Eventuell nederbörd och molnighet är svårt att säga något om, enligt Linus Dock, men det kommer vara fortsatt milt väder hela veckan.
Konstrundan håller på till den 8 april. Något som Susanne Lindblad påminner om.
– Även om det blir någon dag med sämre väder blir det mildare väder i veckan. Den 8 april kanske vi har fått vår här. Det är viktigt att tänka på – vi är inte som andra konstrundor, utan håller ju faktiskt på i tio dagar, säger hon.
Gå till toppen