Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Suveränt försvar när Lugi knäckte Kristianstad

En målvakt som gör två mål framåt och en offensiv spelmotor som tvingas fokusera enbart på försvar. Lugi gjorde processen kort med Kristianstad i första kvartsfinalen. – Det bästa försvaret vi haft på hela säsongen. Då är det lätt att vara målvakt, sa Ida Nilsson.

”Det bästa försvaret vi haft på hela säsongen. Då är det lätt att vara målvakt”, sa Ida Nilsson.Bild: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
Lugi vann med 26-16 och ledde försvarsspelet gjorde Ebba Engdahl. Vilket i och för sig inte är så ovanligt – men däremot att hon sedan en tid tillbaka i princip bara spelar bakåt, offensiv spelmotor som hon är.
– Det är läkarnas och sjukgymnasternas beslut. Ebba har i stort sett bara kört rehab senaste månaden, för knät har svullnat lite. De sista åtta dagarna har hon kört ett pass, förklarade Lugitränaren Dragan Brljevic och fortsatte:
– Men jag är jätteglad så länge jag har Ebba i försvarsspelet. Jag tycker hon är vår bästa försvarsspelare, det är hon som håller i det, hon som är drottning.
Ebba Engdahl har en historia av korsbandsskador.
– Men vi har kollat det och det är stabilt. Det är något annat som spökar i knät och vi har bestämt att vi ska ge henne tre månader att rehabilitera det efter säsongen, förklarade Dragan Brljevic.
Ett mål gjorde hon framåt - men målvakten Ida Nilsson gjorde två, med bud på ett tredje i slutsekunderna.
– Det var länge sen sist. Jag har provat att skjuta, men i dag satt de äntligen, konstaterade Ida Nilsson.
Det är sällan man kan säga att en handbollsmålvakt har lite att göra – men så var det för Ida den här kvällen.
– Ibland blir det lite jobbigt när man inte fått skott på fyra-fem minuter. Då är det lite svårt att hålla fokus när det plötsligt kommer ett, men det är bra övning också. Vi har så jävla bra försvar. Bra fotarbete, bra kommunikation, vi vet vad vi ska göra och följer det, summerade Ida Nilsson.
– Det kändes som vi mötte ett juniorlag i första halvlek. Bästa försvaret den här säsongen, instämde Dragan Brljevic.
Varför kommer det nu?
– Vi tappade två otroligt duktiga försvarsspelare i Anna Lagerquist och Hanna Blomstrand, många har nya roller. Att bygga ett 3-2-1-försvar ska ta åtta månader och det är där vi är nu. Och då är vi jobbiga.
Framåt briljerade Melissa Petrén i första halvlek, Jenny Carlsson i andra.
– Perfekt att hon kan ta Ebbas offensiva roll så de kan dela ansvaret, menade Dragan Brljevic.
Vid 20-10 efter halva andra halvlek kunde han matcha i princip en B-uppställning. Det var total utklassning. Svårt att se att Kristianstad ska kunna vända detta?
– Det vet man aldrig. Allt kan hända. Vi gör dem sämre än vad de är, påpekade Ida Nilsson.
Gå till toppen