Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Buddhistmunk välsignar Asiens entré på Värnhem

En stänkare med heligt vatten sätter fart på nya mataffären.

Ett tjugotal kvinnor sitter på golvet och sjunger en bön på thailändska och bugar sig ner till marken.
Mittemot dem, på ett litet podium, sitter buddhistmunken Phrasiri och välsignar den nya matbutiken Värnhem Asian Livs & Trading som just håller på att öppna.
Buddhistmunken Phrasiri från det thailändska templet Wat Sanghabaramee i Eslöv välsignar den nya mataffären Värnhem Asian Livs & Trading. Ägaren Patrik Friberg lägger upp ris i munkens tiggarskål.Bild: Hussein El-alawi
Snart ska munken ta det välsignade vattnet i skålen framför sig och gå runt i butiken och stänka vattnet över påsarna med durianchips, konservburkarna med inlagd jackfrukt och frigolitboxarna med färsk mango och papaya.
Den här typen av religiösa ceremonier är vanliga i sydostasien.
– Våra fruar är buddhister. Och Eftersom det här är en asiatisk butik är det ett buddhistiskt område. Och vår huvudmålgrupp är buddhister, säger Leif Steffensen.
Butiksägare och hedersgäster är med vid välsignelsen av den nya mataffären. Längst fram i mitten är två av ägarna: Leif Steffensen och Ploy Friberg.Bild: Hussein El-alawi
Han har startat butiken tillsammans med sin fru Tanawan Steffensen, som är från Thailand, och sin vän Patrik Friberg och hans fru Ploy Friberg, som är från Laos.
De bor själva på Värnhem, men brukar åka och handla asiatisk mat på Möllan. Då kom de på att de kunde starta en egen butik med matvaror från Thailand, Laos, Kina, Filippinerna och Malaysia. Butiken ligger på Pilgatan, mellan Entré och Värnhemstorget.
– Vi bor själva här och känner att det är ett ställe med bra kommunikationer, där det rör sig mycket folk och som håller på att växa och utvecklas, säger Leif Steffensen.
Räkchips, kokosmjölk och snabbnudlar trängs på hyllorna i den nya asiatiska matbutiken.Bild: Hussein El-alawi
Tanken är att Ploy Friberg och Tanawan Steffensen ska arbeta i affären. De funderade först på att starta restaurang – men där är konkurrensen redan stenhård.
– Är du gift med någon som inte kommer från Europa är det svårt att hitta arbete. Då får du skapa någonting själv, säger Leif Steffensen.
– Vi är mycket glada i dag, allihop! Jag älskar att laga mat och hoppas att allting går bra, säger Ploy Friberg.
Hon visar snabbt hur hon plockar ihop matvaror till en av sina favoriträtter: en tetrapack med kokosmjölk, frysta räkor från frysboxen, en burk med chilipasta från hyllan intill och ett knippe färsk koriander från kylen.
Munken Phrasiri inviger Värnhem Asian Livs & Trading.Bild: Hussein El-alawi
Så småningom tänker butiken erbjuda färdigpackade matkassar med recept och alla ingredienser som behövs till en asiatisk middag.
Ploy Friberg ursäktar sig: hon måste skynda vidare med matlagningen. Buddhistmunkar får inte äta efter klockan 12. Därför är det bråttom att duka fram den första festmåltiden i butiken.
Gå till toppen