Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kyla och snö dominerade hela mars

Det började illa: mer än 35 grader kallt på sina håll. Lite bättre blev det, men hela mars präglades av snö och kyla. Våren har än så länge bara nått landets sydligaste landskap.

Snödrev söder om Kristianstad på skärtorsdagen.Bild: Johan Nilsson/TT
Mars inleddes med en köldknäpp. I Särna i Dalarna uppmättes –37 grader, månadens lägsta temperatur och den femte lägsta marstemperatur som noterats i Svealand. Även i Lapplandsfjällen var det mycket bistert under månadens första dagar.
Och nästan hela landet täcktes av snö under en stor del av mars – ända fram till påsk. Utanför fjällvärlden uppmättes det högsta snödjupet i ångermanländska Gåltjärn: 1,6 meter i mitten av månaden.
– Det har ju kommit mycket snö, framför allt har det snöat ovanligt mycket i kustlandskapen, konstaterar Angelica Lundberg, meteorolog på SMHI.
Så våren tycks fjärran. Mer än 11 grader varmt blev det inte någonstans i landet under hela mars, en temperatur uppmätt i Falun den 25:e. Bara de södra delarna av Götaland har nåtts av den så kallade meteorologiska våren, då medeltemperaturen överstiger noll minst sju dygn i sträck.
Men årets marsmånad har inte varit unikt kall, även om det kanske känns så. Så sent som 2006 och 2013 var de genomsnittliga temperaturerna för hela landet lägre, enligt SMHI:s preliminära månadsstatistik.
Fakta

Vädersiffror för mars

Högsta snödjup: 166 cm i Kittelfjäll den 26 mars

Lägsta temperatur: –37 grader i Särna den 1 mars

Högsta temperatur: +11 grader i Falun den 25 mars

Hårdaste byvind: 42 m/s i Tarfala den 18 mars

Mest nederbörd: 26 mm i Sandhamn den 13 mars

Källa: Preliminär statistik från SMHI

Gå till toppen