Annons

Annons

Annons

Annons

Aprilskämt

Aprilskämt väckte både skratt och ilska

April, april, din dumma sill jag kan lura dig vart jag vill... Eller åtminstone till närmaste regnbågsfärgade Skånetågsstation.

Text: 

Sydsvenskans artikel om att Pågatågen byter namn till det könsneutrala namnet Skånetågen och målas om i blått, rosa och regnbågsfärger var naturligtvis ett aprilskämt.

Många förstod men en del tyckte också att det var “lågt”, “dålig stil” och “osmakligt” att skämta om allvarliga ämnen som jämställdhet och #metoo-kampanjen.

Ett bra aprilskämt ska helst handla om en aktuell och viktig fråga som berör många människor. Det gör det här skämtet och självklart hade vi både räknat med och hoppats på många reaktioner.

Ett bra aprilskämt ska helst också vara utformat så att man först hinner bli lite osäker, innan skämtet avslöjar sig självt, till exempel med påhittade namn (Anguilla Pisco, Virke Remmarlöv) och absurda resonemang (“Vi kan inte kvalitetssäkra det värdegrundsarbete som bedrevs i danska armén på 1600-talet”).

Annons

Annons

Ett bra aprilskämt kan dessutom fungera som en ögonöppnare.

Faktauppgifterna om Pågatågen är korrekta och visar hur djupt rotade de manliga strukturerna är i samhället – till exempel förhållandet emellan manliga och kvinnliga namn på Pågatågen och det faktum att Maria Zoegas man fick ett tåg uppkallat efter sig trots att det var hon som byggde upp kafferosteriet.

Att många har tagit illa vid sig beklagar vi. Det har aldrig varit vår avsikt.

Sydsvenskan tar frågor om genus, jämställdhet och andra mångfald på stort allvar, till exempel i den pågående artikelserien “8 mars - och alla andra dagar”.

Men en dag som 1 april tycker vi att man kan skämta även om aktuella och viktiga ämnen.

Andra aprilskämt

Som nyhetstidning har man inte bara möjligheten att skämta själv på 1 april. Man blir också utsatt för en hel del humoristiska bedrägeriförsök från olika håll och kanter. Här är ett axplock av de pressmeddelanden som landat i mejlboxen under dagen.

SJ skickade ut ett pressmeddelande om en rad åtgärder för att få tågen att gå i tid. Bland annat ska man slopa slutstationerna på en del sträckor och låta alla tåg avgå fem minuter före utsatt tid.

Problemet är väl att även om SJ menat allvar med att vidta åtgärder för att få alla tåg att gå i tid, så hade många nog ändå uppfattat det som ett skämt.

Svenska basketbollförbundet meddelade att Zlatan Ibrahimovic är klar för basketlandslagets VM-kvalmatch mot Lettland en 28 juni. Fast med tanke på Zlatans flyt just nu, kanske man inte ska vara alltför säkert på att det är ett skämt

Annons

Kronfågel lanserar kycklingglass med smak av Flygande Jacob.

Lund universitetsbibliotek meddelar att de inför ett nytt system för sortering av reserverade böcker. Eftersom en del tycker att det är krångligt att hitta sitt material via siffrorna på bibliotekskortet så ska de börja färgsortera böckerna istället.

Carlsberg lanserar öltéet Öl Grey som en räddare i nöden för de uteserveringar som har det lite motigt nu när våren inte vill infinna sig.

Annons

Annons

Till toppen av sidan