Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så mycket kostar renoveringen av Stadshallen

163 miljoner kronor. Så mycket beräknas renoveringen av Stadshallen kosta. På onsdag tar kommunstyrelsen ställningen till prislappen.

Renoveringen av Stadshallen rycker allt närmare. Exakt hur Stadshallen ska utformas är inte beslutat men klart är att fastigheten måste rustas upp med bland annat ny ventilation, nytt brandskydd, nya stammar och tillgänglighetsanpassas.
– Eftersom investeringssumman är så pass hög vill kommunen se över om något ytterligare kan göras så att Stadshallen blir en motor i stadskärnan, säger Pål Svensson, servicedirektör.
– I arbetet har vi med oss en särskild gestaltningsgrupp som arbetar i arkitekten Klas Anshelms fotspår. De starka värden som finns i Stadshallen ska bevaras och samtidigt stärka byggnaden med nya möjligheter.
I höstas antog kommunstyrelsen konceptet "Från finrum till vardagsrum" där kulturen får en mer central plats i Stadshallen.
– Om vi ska arbeta utifrån detta koncept landar vi på ungefär 163 miljoner kronor och det är dessa pengar som vi nu äskar.
För pengarna ingår, förutom grundrenoveringen, en modernisering av konsertsalen med modern teknik och bra akustik. Fullmäktigesalen blir kvar men omdisponeras så att den även kan användas till event och framträdanden.
– På så vis låser vi inte salen till att enbart vara en möteslokal en gång i månaden. Det kan göras med exempelvis flexibel möblering. Vi ser över finishen och se över möjlighet till en restaurang som kan serva Stadshallen vid olika kultur- eller mötesevent och festivaler. I dag saknar vi det, säger Pål Svensson.
– Därutöver ser vi över om vi kan öppna upp en ny ingång till fastigheten så att den blir mer tillgänglig och öppen och även stärker området runt Stadshallen, Stortorget, Konsthallen, Saluhallen och Botulfsplatsen.
På sikt kan Rådhuset införlivas i Stadshallen, men inte i nuvarande skede.
– Efterhand som konceptet utvecklas kan det ingå , men det är ett beslut för kommunstyrelsen.
I början av nästa år beräknas renoveringen dra igång. Men först krävs projektering och upphandling.
Gå till toppen