Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Amerikanskt mångmiljardbud på Victoria park

Investeringsfonden Starwood capital group vill köpa Victoria park samtliga aktier för totalt 8,7 miljarder kronor.
– De har uppenbart gillat vår affärsmodell, säger Victoria parks vd Peter Strand.

Peter Strand, vd, Victoria park.Bild: Lars Brundin
Budet offentliggjordes under söndagen den 1 april men var inget aprilskämt. Genom ett bolag Starwood capital group själva kontrollerar vill investeringsbolaget förvärva Malmöföretaget.
Om köpet går igenom skulle amerikanerna därmed plussa på Victoria parks 13 500 lägenheter med ett marknadsvärde på 15,4 miljarder kronor i sin portfölj.
Men vilka är då Starwood capital group?
Investeringsbolaget har huvudkontor i Greenwich på den amerikanska östkusten och har varit en av de största fastighetsinvesterarna i Skandinavien de senaste åren – Sedan uppstarten 1991 har fonden förvärvat fastigheter till ett totalt värde på 94 miljarder amerikanska dollar.
– Det här är en stor aktör. Nu får ägarna ta ställning till detta, säger Peter Strand.
Totalt rör det sig om drygt 9 000 aktieägare: både privatpersoner och fonder. Under våren kommer de att tillfrågas om hur de ställer sig till affären.
Men redan nu har flera storägare flaggat för att de accepterar att sälja: bland annat styrelsemedlemmarna Greg Dingizian och Isabelle Wikner. Starwood har redan fått ihop 31 av de 35 procent av rösterna som fonden villkorat för att genomgå affären.
I Malmö äger Victoria park runt 1500 hyresbostäder i Heleneholm, Hermodsdal, Lindängen och Rosengård.
För boende och anställda innebär det ingen skillnad om affären går igenom, enligt Peter Strand.
– Det blir samma organisation som tidigare.
Gå till toppen