Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyresgäster fick ge sig mot LKF

Två hyresgäster försökte stoppa LKF:s renoveringsplaner för ett antal hyresfastigheter på Linero. Men nu får bostadsbolaget rätt i hyresnämnden.

De senaste åren har LKF genomfört omfattande renoveringsarbeten på LineroBild: Ingemar D Kristiansen
Lunds kommunal fastighetsbolag (LKF) har de senaste åren genomfört stora renoveringsarbeten i sina fastigheter söder om Vikingavägen på Linero. Bland annat har man bytt avloppsstammarna, renoverat badrummen och moderniserat elsystem, entréer och tvättstugor.
Men när turen kom till fastigheterna på norra sidan Vikingavägen stötte bolaget på patrull.
Några av hyresgästerna ville inte ha sina badrum renoverade och tyckte att en del av de andra åtgärderna var onödiga och slöseri med pengar. Främst vände de sig mot att byta ut avloppsstammarna.
De förespråkade istället så kallad "relining", vilket innebär att man inte byter ut rören, utan endast fodrar insidan av dem med nytt material. Metoden är både billigare och snabbare än stambyte och hade, enligt hyresgästerna, inneburit betydligt mindre besvär för dem som bor i lägenheterna.
Till en början var tolv hyresgäster mot planerna, men vid förhandlingen i hyresnämnden i mars var bara två av dem kvar. Och nu har alltså hyresnämnden givit LKF rätt. Enligt beslutet är det praxis att fastighetsägaren bedömer vilka åtgärder som behövs och hur de ska genomföras.
Gunilla Flygare, vice vd på LKF, säger att stambyte en bättre metod än reling både tekniskt och ekonomiskt.
– Ett stambyte är mer hållbart och långsiktigt. Med relining måste man komma tillbaka mycket snabbare och göra om samma sak igen.
Under renoveringarna på Vikingavägens södra sida klagade flera hyresgäster över att arbetet drog ut för länge på tiden.
Vad gör ni för att undvika att det upprepas nu?
– Inledningsvis tog en del åtgärder som genomfördes utanför själva lägenheterna längre tid än beräknat. Men i den senare delen av arbetet har det gått snabbare, så jag tror inte att vi kommer att råka ut för de problemen igen, säger Gunilla Flygare.
Kostnaden för renovering och standardhöjning motsvarar en hyreshöjning på 13-15 procent. Å andra sidan har LKF fått 24 miljoner i renoveringsstöd från Boverket. De pengarna ska användas till en hyresrabatt under sju år för de boende.
– Vi räknar med att det i princip motsvarar höjningen, säger Gunilla Flygare.
Att ärendet har vandrat upp i hyresnämnden innebär inga förseningar för arbetet, som redan har startat och beräknas vara klart under 2021.
Gå till toppen