Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Valet handlar om mycket mer.

Donald Trump.Bild: Pablo Martinez Monsivais
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Lag och ordning, invandring och sjukvård. Det är de viktigaste frågorna i valet, enligt opinionsinstitutet Demoskop. Inte klassikerna vård-skola-omsorg och jobben, jobben, jobben.
Som man frågar får man svar – och de här frågorna är viktiga. Men viktigast?
Till vänster hörs längtansfulla suckar om en tydlig vänster-höger-debatt, som bottnar i lika delar nostalgi och valtaktik: att skrämma med högerspöket har alltid varit vänsterns bästa superkraft. Också högern önskar enkelhet, att allt misshagligt går att vifta bort som ”vänster” och den rödgröna regeringens misslyckande.
Medan det som upptar många människors tankar är något helt annat: earth hour och #metoo, dieselbilar och plastpåsar, ensamkommande unga flyktingar och välfärden.
Klimatet, mänskliga rättigheter, feminism och frihet å ena sidan. Drömmar om starka ledare, tydliga nationer och traditionella värderingar å andra sidan. En uppdelning i GAL och TAN, med statsvetarspråk: grön-alternativ-liberal, versus traditionell-auktoritär-nationalistisk.
Vi lever i alfahannarnas tid. I Kina har president Xi Jinping sett till att han kan sitta som en kommunistisk kejsare på livstid. I Ryssland kröns president Vladimir Putin en gång till. I USA befäster Donald Trump sin ställning med twitter och infall. TAN, absolut
Också i det forna Östeuropa står traditionella värderingar högt i kurs och högerextremismen positionerar sig på flera håll i Europa.
Sverige är inget undantag – vilket nybildade Alternativ för Sverige är ett tecken på. Eftersom allt är relativt kan dessa extremister rentav få SD att framstå som ett parti bland andra.
Då gäller det att orka lyfta blicken från svartmålningen av dagens – trots allt välfungerande – Sverige och ta sikte på framtiden. Välja frihet och tilltro till människans förmåga, motverka polariseringen, hålla ihop samhället och hålla fast vid tilliten. Demokratin.
För det som står på spel här är på sikt den liberala västerländska samhällsmodellen.
Gå till toppen