Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

"Älskade, underbara, fantastiska Barbro"

Barbro Svenssons bortgång berör. Kollegor, vänner, politiker och kungahus vittnar om sin kärlek och beundran för artisten och människan Lill-Babs.

Barbro "Lill-Babs" Svensson. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
I ett uttalande på hovets hemsida beklagar kungen Lill-Babs bortgång. "Barbro 'Lill-Babs' Svensson har i dag lämnat oss. En folkkär artist som många kommer sakna och som med åren blev en nära vän till familjen. Vi kommer minnas hennes stora värme och hjärtlighet".
Emma Bucht regisserar SVT:s "Bonusfamiljen", där Lill-Babs gjorde succé som lesbiska Gugge.
– Det som var så fantastiskt med henne var att hon var så orädd och modig. Hon var väldigt fri i sinnet och oerhört rolig och generös. Man hade hört så mycket om henne, om hennes stora hjärta. När jag gjorde andra produktioner kom hon ihåg när den hade premiär, hon skickade blommor, hon kom ihåg när jag fyllde år. Jag har inte jobbat med någon, och då har jag ändå jobbat i 20 år, som var så generös, även privat, säger hon till TT.
Musikjournalisten Fredrik Strage beskriver Lill-Babs som oerhört karismatisk och en väldigt bra berättare. Han träffade henne i slutet av 2016 då hon besökte honom för ett avsnitt av podden "Hemma hos Strage".
– Jag fick känslan av "wow", det här berättar hon bara för mig. Hon såg verkligen personerna hon träffade.
En av många som uttrycker sin sorg på sociala medier är den legendariske musikproducenten Quincy Jones som var god vän med Lill-Babs. På Twitter skriver han att hans hjärta brister.
"Lill-Babs always multiplied my joy, subtracted my pain, divided my sorrow and added to my tomorrow" (ungefär "Lill-Babs multiplicerade alltid min glädje, minskade min smärta, delade min sorg och bidrog till min morgondag").
När Kulturminister Alice Bah Kuhnke hyllar den bortgånga stjärnan gör hon det bland annat genom att dela med sig av ett minne av Svensson och Jones ihop på Polarprisutdelningen.
Hon hade frågat Jones hur han gjort för att hålla kontakten med sin svenska vän under alla dessa år, trots det geografiska avståndet.
"Han log stort, vände sig mot Barbro, tog hennes händer i sina, lutade hela sin gamla kropp mot henne, som för att säkerställa sig om att han nådde fram genom sorlet, och så svarade han på min fråga utan att släppa blicken från Barbros ögon, 'Jag kan inte förlora dig, Du är en på miljonen'.", skriver Bah Kuhnke på Instagram.
Artisten Plura Jonsson var med i den första säsongen av TV4-programmet "Så mycket bättre" tillsammans med Lill-Babs 2010. Han beskriver henne som "underbar och kramig".
– Hon var väldigt snäll och omtänksam och brydde sig om alla. Och hon hade en jäkla arbetsmoral, hon ramlade i "Så mycket bättre" och slog sönder ansiktet. Det första hon sade när hon vaknade upp på golvet var "nu har jag förstört hela tv-programmet", i stället för att säga "nu har jag slagit sönder ansiktet", säger han.
Finansminister Magdalena Andersson (S) beklagar beskedet om Lill-Babs bortgång.
– Det är verkligen en ikon som har gått bort, en otroligt folkkär artist som varit en del av min uppväxt och också en del av den svenska populärkulturen och som jag tror att vi alla berörts av på ett eller annat sätt. En tuff brud i lyxförpackning betydde mycket för mig när jag växte upp, säger hon.
Även i sociala medier uttrycker kollegor sina känslor. Artisten Nanne Grönvall skriver på Instagram:
"Älskade, underbara, fantastiska Barbro, allas vår Lill-Babs, har lämnat oss. Tårarna rinner och sorgen är enorm."
Många som kommenterar den folkkära artistens död minns och skriver om hennes värme. Bland dem rapparen Petter som under en bild på en leende Barbro Svensson skriver på Instagram:
"En otroligt varm godhjärtad människa. Glad att jag fick lära känna dig och din kärlek var oslagbar Barbro".
"Hon var glädjen, kärleken och värmen. Lill-Babs kommer att fattas oss", skriver den tidigare Eurovisionsvinnaren Richard Herrey.
Sångerskan Lisa Nilsson skriver på Twitter om det omöjliga med att den eviga Lill-Babs gått bort: "Lika omöjligt som att solen plötsligt skulle sluta gå opp. Barbro. Du ingår för evigt. Det där hjärtat som slagit så extra starkt och länge för att stå upp och stå ut och glädja så oerhört många så långt utanför dina nära och kära. Varma tankar till familjen".
Fakta

Fler hälsningar via sociala medier

Carola Häggqvist: Enastående Barbro Lill babs!! Hatten av för dig. Det är med stor sorg jag får beskedet att du lämnat oss idag.. Jag sätter mig på sängen med handen för munnen och känner hur gråten bildar en klump i halsen. Orden känns små just nu.. Du var Så mkt större och gjorde så mycket djupare intryck och avtryck i Sverige, i våra liv, i mitt liv än jag någonsin förstått. Tack för Allt du gav, varje sekund, varje millimeter av dig själv, av ditt hjärta! Du levde verkligen livet. Nu får du 'leva livet' i himmelen där ingen sjukdom, sorg eller avundsjuka finns. Där allt är i fullkomlig harmoni och kärleken har nått sin fullhet med änglars jubelsång när du äntrar porten till den gyllene staden. 'De ska få se vem de roar sig med..'

Marit Bergman: Är så tacksam för att jag hann träffa dig och till och med sjunga med dig. Du hade levt nästan dubbelt så länge som mig men du glittrade som en tonåring. Glittra vidare, kära Lill-Babs, glittra vidare.

Marie Serneholt: Så otroligt sorgligt Tack för all kärlek och glädje du spred till oss alla.

Alice Bah Kuhnke: Barbro Svensson har gått bort. Jag var bara en av alla dom som vid de tillfällen vi möttes berättade för dig hur ditt hårda arbete, ditt öppna hjärta, din generositet och kärlek har påverkat mig. Du skrattade, kramades och viftade bort alla lovorden. På något sätt opåverkad av glansen i våra ögon, fastän du är en av våra största stjärnor genom tiderna.

Shirley Clamp: Barbro... Jag kan knappt förstå. Dina kramar, din värme och din generositet. Du har en speciell plats i mitt hjärta och jag bär med mig allt du någonsin sagt till mig för evigt. Det är just det med dig Barbro... Du ger och det kommer du att fortsätta med som den vackraste ängeln.

Mia Skäringer: Ta med dig folkets hjärta till himlen. Vackrare självklarare människa får vi leta efter. Jag har aldrig träffat dig. Men jag känner sån tung respekt för din okomplicerade jordade varma energi. Den är sällsynt. Ditt skratt och din värme har helat. Mina tankar går till din familj. Amen.

Lisa Nilsson: Det går fortfarande inte att inte smittas av hennes varma ljusa starka energi. Vackra förebild, Vila i frid.

Sonja Aldén: Det gör så otroligt ont att denna vackra människa, artist och förebild nu gått ur tiden. Eller rättare sagt vidare. För ur tiden kan hon aldrig gå. Hon kommer finnas kvar i vår tid, i våra minnen, tankar och hjärtan, för alltid.

Sofia Ledarp: Så makalös vacker på alla sätt både inuti o utanpå. En ikon o idol, så stark så lysande o så saknad. Alla varmaste tankar till din familj. Vila i frid fina du.

Petter Askergren: En otroligt varm godhjärtad människa. Glad att jag fick lära känna dig och din kärlek var oslagbar Barbro.

Alexandra Pascalidou: Nu är hon i himlen. Saknad av så många som hon underhöll på så många sätt. Med hela sitt hjärta. Jag har aldrig mött en så genuint omtänksam och kärleksfull människa. Hennes avtryck och minne lever kvar hos alla oss hon mött och berört. Vila i frid kära Lill-Babs. Så älskad och saknad.

Andreas Weise: Tack bästa Barbro för allt du har gjort. Det var en lyx att få spela ihop och stå på samma scen men ännu större att få lära känna dig. Du är och förblir The One and Only Lill-Babs. Mina tankar går till familjen.

Linda Bengtzing: Obeskrivligt sorgligt. Jag tänker på alla dina barn och barnbarn och alla dom som fick din kärlek och omtanke varje dag. Jag som fick en liten skärva varje gång vi sågs känner mig helt tom.

Jesper Parnevik: Har aldrig träffat en mer positiv, glad och kärleksfull människa. Lill Babs spred glädje överallt hon befann sig. Tack för allt underbara du.

Markoolio: Vila i frid Barbro. En glädjespridare var du.

Andreas Johnson: Tack för allt!!! Saknar ord. Du kommer fattas oss enormt.

Petra Marklund: Fina fina fina Barbro. Jag kan verkligen inte fatta att det är sant. Jag och vi kommer att sakna dig otroligt mycket. Tack för att du inspirerat, satt guldkant på mitt liv och för alla många roliga minnen jag fick dela med dig. Du kommer alltid finnas kvar.

Jill Johnson: Älskade Barbro. Ta med dej vår kärlek dit du går och tack för allt du gett oss! Du kommer för evigt att fattas oss. Sov gott.

Pernilla Andersson: I mina ögon Sveriges första feminist, power lady och företagare. Vilken ultimate fighter. Vad du lärt oss alla, vilken kärlek du visade och vilket turnéproffs.

Regina Lund: Smsade igår 17.23 och frågade hur du mår. Inget svar. Då visste jag. Nu borta. En älskad vän och kollega är borta. Tacksam jag fått uppleva din kraft och kärlek.

Tomas Andersson Wij: Lill-Babs var underhållare av ett slag som inte görs längre. Elegant, ödmjuk, aldrig nåt gnäll, en uthållighet som få. Som artist kan jag inte annat än buga mig för hennes livsgärning. Vila i frid, Barbro.

Patrik Isaksson: Suttit i bilen hela dagen från Åre. Gråtit och skrattat om vartannat till alla hyllningar på radio och här på insta. Alla roliga tokiga minnen jag har av dig sköljer över mig. Man kan lugnt säga att himlen kommer få en rejäl omtanke nu. För en människa med mer omtanke fanns det inte. Vila i frid fina Barbro.

Gå till toppen