Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Böter för Hitlerhälsning på tennismatch

Mitt under semifinalen i tennisturneringen Swedish Open i Båstad möttes publiken av Hitlerhälsningar. Nu döms en 22-årig medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen till böter och villkorlig dom för hets mot folkgrupp.

Den 22-årige man som klev in på planen under en tennismatch i Båstad förra sommaren döms för hets mot folkgrupp efter att ha framfört Hitlerhälsningar. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
Mitt under den tv-sända matchen klev 22-åringen, som enligt rätten själv uppger att han är medlem i Nordiska motståndsrörelsen, in med en knuten näve i luften på planen och skrek "hell seger" – vilket är en direktöversättning av tyskans "sieg heil".
Hitlerhälsningarna upprepades flera gånger under semifinalen mellan spanjorerna David Ferrer och Fernando Verdasco den 22 juli i fjol. Åtalet föranleddes av en anmälan från den ideella föreningen Juridikfronten.
I förhör har mannen berättat att han utförde hälsningen – som han inte visste var olaglig – som en spontan känsloyttring av politiska skäl. Han döms nu av Helsingborgs tingsrätt att betala 3 000 kronor i böter.
22-åringen åtalades även för brott mot knivlagen under ett besök på Gotland förra året, eftersom han burit ett par vadderade knoghandskar. Han frias dock på den punkten eftersom rätten anser att det inte står klar huruvida mannen faktiskt planerat att använda handskarna som vapen.
Gå till toppen