Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han lägger sin tid på att läsa högt för Malmös förskolebarn

Thomas Svensson ställde om vardagen helt och hållet efter ett yrkesliv i reklambranschen. Nu tillbringar han sin tid med att åka runt och läsa högt för förskolebarn runt om i Malmö, något som visat sig vara en tröst för honom själv.

Strax före påsk besöker Thomas Svensson Klagshamns förskola för att i olika omgångar läsa högt för barnen på förskolans olika avdelningar.Bild: Patrik Renmark
Efter 35 år i reklambranschen gick Thomas Svensson i pension för över ett år sedan. Dagarna består nu av ett helt annat slags fokus. Under det senaste året har han besökt en rad olika förskolor och läst ur sina böcker om Busiga Bebben.
– Jag tänkte, jag har ju pengar så att jag klarar mig men vet samtidigt att förskolorna har så lite pengar.
Boken kom till för 25 år sedan när han och hans fru väntade barn och blev till en hel serie om huvudkaraktären som bygger på den egna sonen Måns.
Alicia Sterner, Emil Mourath, Hillevi Munch af Rosenschöld, Adrian Persson Mustafa, Linnea Nirvald får höra tre olika berättelser om Busiga Bebben, en karaktär baserad på Thomas Svenssons son.Bild: Patrik Renmark
Det har blivit mer jobb mer än vad Thomas Svensson förväntade sig. Han försöker i regel hinna med runt två högläsningar i veckan, ibland fler, på förskolor i och nära Malmö. Men arbetet är ideellt.
– Jag tycker det är kul att komma ut och träffa barnen. Det blir också inspiration när jag försöker skriva på andra böcker, säger Thomas Svensson.
Ibland kontaktar han förskolorna på egen hand, men på senare tid har ryktet spridit sig och lärarna kontaktar honom. Förhoppningen är att väcka nyfikenhet hos barnen och bidra till läslusten.
– Det säger de flesta lärare också, att när man läser för barnen så märker man att de själva kommer med böcker och vill att man ska läsa mer.
Författaren Thomas Svensson har med sig bilder som barnen kan titta på medan han läser.Bild: Patrik Renmark
I 35 år bodde Thomas Svensson tillsammans med sin fru i Limhamn, där han också är uppväxt. Men för ungefär ett och ett halvt år sedan gick hon hastigt bort. Genom böckerna om Busiga Bebben får han tillfälle att föra vidare berättelserna som är baserade på deras familjeliv.
– Det är jättekul för det är ju jag och min familj. Då har detta också känts positivt och jag får energi av att göra det här.
Livet skiljer sig en hel del från tiden när han jobbade heltid som reklamare, men hittills har upplevelsen bara varit positiv.
– Ibland har jag tänkt att jag inte når fram till barnen, men sen när man är klar så kommer det tio barn som kastar sig runt en och kramar om en, säger Thomas Svensson.
Så länge hans berättelser uppskattas, och så länge orken finns, kommer han att fortsätta. Dessutom vill han lyfta lärarnas roll:
– Jag måste verkligen slå ett slag för alla lärare som kämpar och är ambitiösa, som verkligen jobbar för att väcka barnens läslust, säger Thomas Svensson.
Gå till toppen