Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon ska ge Lommas liberaler ett lyft

Generationsbytet bland Lommas politiker fortsätter. Nu är det Liberalernas tur att få en ny ordförande. Samhällskunskapsläraren Sandra Pilemalm (L) ska se till att partiet tar mer plats i den lokala debatten.

Sandra Pilemalm är ny ordförande för Liberalerna i Lomma.Bild: Johanna M Karlsson
För bara två år sedan bestämde hon sig för att ta steget in i politiken på allvar och gick med i Liberalerna i Lomma. Intresset för samhällsfrågor hade hon tidigare fått utlopp för i arbetet som samhällskunskapslärare i Svedala kommun, men nu ville hon själv ha en mer aktiv roll i debatten.
– Jag upplevde att samhället blivit hårdare, att människor ställdes mot människor. Den utvecklingen vill jag vara med och påverka. Jag ser alla människor som en tillgång, säger Sandra Pilemalm.
Att det blev just Liberalerna beror just på partiets liberala inställning – människor ska få välja hur de vill leva sina liv.
– Det har också att göra med historien. De flesta partier försöker dölja sin, men vi i Liberalerna vill visa upp vår, hur vi stod upp mot nazisterna och hur vi stödde kvinnor i kampen om rösträtt.
Läs också Egenföretagaren tar över ordförandeskapet för S i Lomma
Läs också Anders Berngarn redo att ta av sig maktens tunga ryggsäck
Partiet har nyligen klubbat igenom listan över lokala politiker som kandiderar till kommunens fullmäktige. Sandra Pilemalm står som första namn.
Har du några politiska förebilder?
– Birgitta Ohlsson. Jag har träffat henne och hon är alltid väldigt mån om nya i partiet. Hon har ett oerhört engagemang för mänskliga rättigheter och månade alltid om att lyssna till gräsrötterna och ungdomarna i Liberala ungdomsförbundet.
– Lisa Bäck (oppositionsråd för Socialdemokraterna i Lomma reds anm) är också en kvinnlig förebild, även om hon tillhör ett annat parti.
Har du några lokala frågor som du vill lyfta under valrörelsen?
– En sådan fråga är skolan. Flickorna är ofta stressade, pojkarna halkar efter resultatmässigt och personalen blir sjukskriven. Vi ser ett stort behov av att skjuta till mer resurser.
Vad ska pengarna användas till?
– Det behövs fler lärare. Vi vill också införa något som kallas för Bunkeflomodellen. Den innebär att alla elever rör på sig under skoltid varje dag. man har sett att det till exempel har gett positiva effekter på pojkars betyg. Det är en viktig jämställdhetsfråga för oss.
Liberalerna vill bland annat också satsa på ytterligare en samlingslokal för äldre i Bjärred och bättre städning av stränderna.
Hur ska ni finansiera era satsningar?
– I år gjorde Lomma ett positivt resultat på ungefär 50 miljoner. Vi vill inte ha några skattehöjningar, utan vi vill använda oss av överskottet från resultatet. Vi tycker inte att de här pengarna ska användas för att betala av lån.
Läs också Lomma fortsätter låna för att få ekonomin att gå ihop
Lomma har samlat på sig en ganska stor låneskuld de senaste åren. Är det inte bra att betala av den?
– Jo, det är klart. Men mycket av det man har lånat till har varit viktiga investeringar för framtiden. Och så ser vi på våra satsningar också.
Vad är er största utmaning för partiet lokalt?
– Vi har varit lite anonyma de senaste åren. Vi behöver komma ut mer och synas med vår politik och våra värderingar. I förra valet fick vi nästan tio procent, vilket är ganska mycket. Vi hoppas att vi ska kunna göra ett lika fint eller till och med bättre resultat i år, säger Sandra Pilemalm.
Gå till toppen