Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstitutet lagar trasig konsthistoria

Konstitutet satsar på ny föreläsningsserie om konsthistoria. Tillsammans med en handfull av konstvetare diskuteras den gömda, glömda och fördömda konsten. Föreläsningarna blir även en poddserie i hopp om att kunna läka konsthistoriens bortglömda och trasiga sida.

Konstitutet vill belysa konsthistoriens bortglömda sida med ny föreläsningsserieBild: Konstitutet
Konstitutet invigdes under Gallerinatten i Malmö 2013 och har sedan dess arbetat med att synliggöra konst för Skånes, framför allt Malmös, konstnärer. Föreningen har tidigare varit aktuellt med ett projekt av konstnärer för konstnärer, "KPK – Konstnärer Pratar Konst". Denna gång öppnar verksamheten upp sina dörrar för allmänheten och berättar om den dolda konsthistorien. Tanken är att lyfta fram "de gömda, glömda och fördömda" inom konsten, och förhoppningsvis belysa konsthistoriens bortglömda sida.
Föreningen tycker att allmänheten bör ta del av historiens olika sidor och vill inte begränsa sin publik denna gång.
– Konsthistorier speglar vår samtid, därför är det viktigt att uppmuntra ohörda röster och lyfta fram dem. Det finns ju inte bara en konsthistoria utan det finns flera, säger Konstitutets kommunikatör Linnéa Jahn.
För att fler ska ta del av föreläsningarna har föreningen bestämt sig för att skapa en poddserie där varje samtal kommer att spelas in och publiceras.
Konstvetaren Linda Fagerström, som även medverkar på Sydsvenskans kultursidor, håller i den första föreläsningen "Vem skrev konsthistorien?" den 5 april på Konstitutets kontor. Efter föreläsningen ges det även tillfälle för vidare mingel med konstvetare och deltagande.
Gå till toppen