Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Kristianstad målar hela staden orange – hur kan Lund lyfta sina idrottslag?

Kristianstadsklacken firar ett mål under finalen mellan Kristianstad och Alingsås i förra säsongens handbollsslutspel. Insändarskribenten vill att Lund tar efter den nordostskånska kommunen i sin inställning till idrottsframgångar.Bild: Emil Langvad/TT
Slutspelet i ishockey och handboll pågår för fullt. Den svenska mästaren ska koras. I Lund är vi inte bortskämda med denna titel för lag på seniornivå. I grannstaden Malmö gör man allt för att marknadsföra sina lag för att bland annat stärka stadens image. För att inte prata om Kristianstad där kommunen ger bidrag till alla lag och föreningar som bär en orange tröja.
I Lund har vi för närvarande två lag som är med i slutspelet i handboll. Herrarna har redan börjat sin kvartsfinalserie medan damerna börjar först nästa vecka. Det är Lugi som är föreningen bakom dessa två slutspelslag. Det är samma förening som arrangerar Lundaspelen i handboll där lag från hela Europa och även utanför Europa deltar. Lund hamnar på kartan för alla dessa deltagare vilket gör att de gärna kommer tillbaka hit.
När man kör till olika städer kan man vid varje infart se hur staden gör reklam för typ slutspel i handboll eller andra idrotter. I Göteborg är man också stolt över ungdomsturneringar som Gothia Cup eller Partille Cup eller motsvarande arrangemang i andra sporter.
Vad gör man då i Lund för att visa sin stolthet över de lag som spelar slutspel i handboll och har möjlighet att komma till final i SM? Jag har inte sett något hittills. De finns inga förväntningar på att Lund ska sponsra alla som bär vinröda tröjor för att sammanlikna med Kristianstad. Det skulle nog vara omöjligt i Lund. Men visst kunde man väl bjuda på några skyltar vid infarterna som visar vad som pågår i Lund för tillfället. Där kunde man även berätta om när det finns skidspår i Stadsparken. Eller när något av Lunds lag i andra lagsporter spelar match. Eller kanske någon info på Lunds hemsida eller på turistkontoret skulle kunna vara på sin plats?
Jag har förväntningar på att Lunds ansvariga läser det här och tar åt sig. Eller lämnar en förklaring varför det inte går att marknadsföra i Lunds kommun när det går i så många andra kommuner.

Lars-Erik Nilsson

Lund

Svar:

Tack Lars-Erik för ditt engagemang för att stärka Lund som idrottsstad. Vi har identifierat samma utmaning som du.
Lunds kommun har ett aktivt och starkt föreningsliv och civilsamhälle inom såväl kultur som idrott, handbollen är som Lars-Erik skriver ett viktigt exempel. Detta bland mycket annat gör att Lund har en attraktivitet som gör att det finns ett stort intresse för olika aktörer att förlägga en mängd olika evenemang i kommunen. Detta intresse finns också hos de föreningar som verkar i Lund. Detta kan gälla allt ifrån större möten och konferenser till kulturevenemang till större idrottsevenemang. I dagsläget saknas det dock en övergripande strategi för hur Lunds kommun ska agera och prioritera vid denna typ av evenemangsförfrågningar.
Därför behövs det att vi på en kommunövergripande nivå tar ett samlat grepp kring detta arbete. Lunds kommun behöver en strategi för hur kommunen ska arbeta för att möjliggöra ett bra och professionellt mottagande och genomförande av evenemang av olika slag. En sådan strategi behöver innehålla hur kommunen ska agera och prioritera vid mottagandet av evenemang samt hur kommunen ska verka för en bättre evenemangsberedskap. Inte minst information och kommunikation som Lars-Erik också nämner.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna har därför tagit initiativ till en evenemangsstrategi som ska tydliggöra hur vi på bästa sätt kan lyfta och främja de aktiviteter och evenemang som vill förläggas i vår kommun. På vårt förra kommunstyrelsesammanträde beslutade vi också helt i enlighet med vårt förslag.
Därför är vår förhoppning att vi inom kort kan få denna strategi på plats.

Elin Gustafsson (S)

Ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Gå till toppen