Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lill-Babs stod på scen i över 60 år

En av Sveriges mest folkkära artister – och tuffaste brudar i lyxförpackning – har tystnat. Barbro "Lill-Babs" Svensson har gått bort.

Barbro "Lill-Babs" Svensson stod på scenen i mer än 60 år. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Barbro "Lill-Babs" Svensson har aldrig behövt göra någon comeback – hon har mer eller mindre stått på scenen sedan 1954. Hon har spelat in skivor, turnérat, medverkat i stora tv-program och långfilmer, gjort farser och musikaler.
"När man väl börjar tänka på det, blir ens liv plötsligt så oerhört innehållsrikt. Var ska jag börja? Var ska jag sluta?", skrev hon själv i förordet till sina memoarer "Lill-Babs – hon är jag".
Som femtonåring medverkade Barbro Svensson i det direktsända radioprogrammet "Morgonkvisten" där hon presenterades som en "ung förmåga". Det visade sig att Simon Brehm satt och lyssnade och snart hörde han av sig och ville att hon skulle komma och provsjunga med hans orkester i Stockholm.
Sagt och gjort – redan samma år släpptes deras första gemensamma skiva, "Min mammas boogie". Men samtidigt som hennes karriär tog fart skedde stora förändringar för privatpersonen Barbro Svensson – hon blev gravid med dottern Monica och valde att flytta hem till Järvsö.
Men snart längtade hon tillbaka till rampljuset igen.
1959 fick hon sitt stora genombrott med låten "Är du kär i mej ännu Klas-Göran?", skriven av Stikkan Andersson. Låten öppnade nya dörrar – men själv gillade hon den inte alls.
– Jag hatade den låten, tyckte den var löjlig från början, ett löjligt nummer. Jag ville vara sexig, sjunga ”En tuff brud i lyxförpackning” eller evergreens, berättade hon i "Stjärnorna på slottet" 2013.
Hon medverkade i det populära SVT-programmets sjunde säsong tillsammans med Claes Malmberg, Ewa Fröling, Philip Zandén, Robert Gustafsson.
I programmet berättade hon också om när hon var gäst i Lasse Holmqvists "Här är ditt liv" 1983 och alla hennes ex överraskade genom att tåga in i studion. I rutan skrattade hon chockat men bakom den proffsiga fasaden rasade andra känslor.
– Jag visste att det här kommer jag att få äta upp i resten av mitt liv och då gjorde det så ont, så vansinnigt ont. Jag kände det som om jag blev utmålad som en dålig tjej.
På 60-talet gjorde Svensson dessutom succé i Östtyskland. Hon släppte skivor, medverkade i filmer och i tv-program. Hemma i Sverige gästade hon 1963 tv-programmet "Drop in" som leddes av Kersti Adams-Ray. Det gjorde även det mer färska bandet Beatles som efter sändningens slut bad om Lill-Babs autograf i kulisserna.
Tre år senare gifte hon sig med sin första man – Lasse Berghagen – och året därpå föddes dottern Malin. 1969 gifte hon om sig med den före detta norska fotbollsspelaren Kjell Kaspersen och dottern Kristin föddes.
1974 axlade hon rollen som Annie Oakley i "Annie get your gun" som sattes upp på Scandinavium i Göteborg. Föreställningen spelades tolv gånger för över 100 000 åskådare. 1982 blev samarbetet med författaren Lars Forssell, som specialskrev en egen show till henne, en viktig milstolpe.
När hon 2017 blev invald i Swedish Music Hall of Fame trodde hon först inte att det var sant.
– Det är fantastiskt att få bli uppmärksammad på det här viset, att jag som underhållare får vara med i ett sådant här gäng, sade hon till TT.
Lill-Babs lämnar på samma sätt som hon har levt – med många järn i elden. Till hösten hade hon planerat att åka på turné samt att sätta upp en show.
Inför 80-årsdagen i mars berättade hon för TT om vad som är hennes största styrka:
– Min envishet. Jag ger mig inte. Som min mamma brukade säga – ”allt går utom nyfödda barn”. Det är den bästa visdom jag fått. Mitt motto är "du får bara inte ge dig".
Barbro "Lill-Babs" Svensson blev 80 år.
Fakta

Barbro "Lill-Babs" Svensson

Född: 9 mars 1938 i Järvsö, Hälsingland.

Familj: Har tre döttrar – Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen.

Karriär: Fick sitt stora genombrott med låten "Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?" 1959, fem år efter att hon debuterat som sångerska i Simon Brehms orkester. Känd för låtar som ”En tuff brud i lyxförpackning” (1961) och ”Manolito” (1968).

Hon har varit programledare för en rad tv-program, som "Vem tar vem" (SVT, 1990 och Kanal 5, 1993). Tillsammans med Mark Levengood ledde hon en av deltävlingarna i Melodifestivalen 2003 och sedan 2017 har hon synts i "Bonusfamiljen" i SVT. Hon har dessutom medverkat i "Stjärnorna på slottet" (SVT1, 2013) och "Så mycket bättre" (TV4, 2010).

1996 gav hon ut självbiografin "Lill-Babs – hon är jag", skriven tillsammans med Anna Wahlgren.

Utmärkelser: 1994 fick hon ta emot Hans Majestät Konungens medalj, 2009 tilldelades hon Git Gay-stipendiet och 2017 blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame.

Gå till toppen